Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Gabon hlási úmrtie na koronavírus, druhé v subsaharskej Afrike

Ilustračné foto. Foto: TASR

Gabon, ktorý má tri ďalšie potvrdené prípady nákazy, už zaviedol mnohé opatrenia, napríklad obmedzil medzinárodné lety, zatvoril školy a zakázal zhromažďovanie viac ako 30 ľudí.

Libreville 20. marca (TASR) – Stredoafrický štát Gabon dnes oznámil prvé úmrtie na nový koronavírus - zomrel 50-ročný muž, ktorý je zároveň druhou obeťou tohto patogénu v subsaharskej Afrike. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Pacient bol nedávno vo Francúzsku a zomrel "na komplikácie vyplývajúce z cukrovky a syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS)", uviedol Guy Patrick Obiang Ndong z gabonského tímu pre boj s koronavírusom.

Gabon, ktorý má tri ďalšie potvrdené prípady nákazy, už zaviedol mnohé opatrenia, napríklad obmedzil medzinárodné lety, zatvoril školy a zakázal zhromažďovanie viac ako 30 ľudí.

Celkový známy počet prípadov nákazy v Afrike je 881 a hoci dosiaľ šírenie "zaostávalo" za ostatnými svetadielmi, v súčasnosti sa epidémia zrýchľuje, ako ukazuje najnovšie sčítanie prípadov agentúry AFP.

Prvé známe úmrtie južne od africkej púšte Sahara oznámila Burkina Faso v stredu 18. marca. Išlo o 62-ročnú zákonodarkyňu, ktorá trpela aj cukrovkou.

Experti však poukazujú na to, že práve krajiny subsaharskej Afriky patria medzi najviac ohrozené z hľadiska infekčných respiračných ochorení. Riziko šírenia nákazy tam zvyšuje nízka úroveň verejného zdravotníctva, ako aj chudoba, slumy, zlá hygiena a nedostatočne chránené hranice.

Z analýzy amerického think-tanku Rand Corporation v roku 2016 vyplynulo, že z 25 krajín, ktoré boli vyhodnotené ako najnáchylnejšie na epidémie infekčných ochorení, sa okrem Afganistanu, Jemenu a Haiti všetky nachádzali v Afrike.