Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gabonský minister zomrel po infarkte na zasadnutí vlády

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ondimba v reakcii na jeho smrť označil Moussu Adama za "veľkého diplomata a skutočného štátnika".

Libreville 20. januára (TASR) - Gabonský minister zahraničných vecí Michael Moussa Adamo v piatok zomrel na následky infarktu, ktorý dostal počas zasadnutia vlády. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Moussa Adamo, 62-ročný spojenec prezidenta Aliho Bonga Ondimbu, zomrel "napriek snahe odborníkov" o oživenie, uviedla gabonská vláda v krátkom vyhlásení.

"Na začiatku zasadnutia vlády si sadol a začal sa cítiť zle", uviedol pre AFP zdroj blízky prezidentskému palácu. Ministra previezli v bezvedomí do vojenskej nemocnice, ale popoludní zomrel, uviedol zdroj pod podmienkou anonymity.

Ondimba v reakcii na jeho smrť označil Moussu Adama za "veľkého diplomata a skutočného štátnika".

"Pre mňa bol predovšetkým verným a oddaným priateľom, na ktorého som sa vždy mohol spoľahnúť. Pre Gabon je to obrovská strata," dodal prezident.

Moussa Adamo sa narodil v roku 1961 v meste Makokou na severovýchode krajiny a začínal ako moderátor v štátnej televízii. V roku 2000 sa stal náčelníkom štábu ministra obrany, ktorým bol v tom čase Ondimba.

Do roku 2020 pôsobil desaťročie vo funkcii veľvyslanca v Spojených štátoch, následne sa stal ministrom obrany a vlani v marci šéfom gabonskej diplomacie.