Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gahler: Raz sa odhalí materiál kompromitujúci Orbána, ktorý má Rusko

Maďarský premiér Viktor Orbá, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nemecký europoslanec však nespresnil, akým spôsobom by Rusko malo na Orbána vyvíjať tlak, respektíve akým kompromitujúcim materiálom týkajúcim sa jeho osoby údajne disponuje.

Brusel 2. júna (TASR) - Nemecký europoslanec a hovorca frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) pre zahraničné veci Michael Gahler ostro odsúdil maďarského premiéra Viktora Orbána. Kriticky sa na adresu Orbána vyjadril po informácii, že šéf maďarskej vlády bojkotuje šiesty sankčný balík EÚ únie voči Rusku pre nespokojnosť s tým, že medzi sankcionované osoby patrí aj ruský patriarcha Kirill, podporovateľ ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje spravodajca TASR.

Vláda premiéra Viktora Orbána už dávnejšie avizovala, že s takýmto krokom nesúhlasí. V uplynulých dňoch sa však o tom v súvislosti so summitom EÚ v Bruseli nehovorilo. EÚ zaradila patriarchu Kirilla na zoznam Rusov, ktorým chce zamraziť majetok a zakázať vstup na svoje územie.

"Orbán chráni patriarchu Kirilla pred sankciami EÚ. Kirill žehná vojnovým zločinom, ktoré ruský diktátor nariaďuje na Ukrajine. Hanbi sa! Jedného dňa sa odhalí kompromitujúci materiál, ktorým vás Rusi držia pod kontrolou. Aká hanba pre Maďarsko, slobodu milujúcu krajinu!" uviedol Gahler ešte v stredu na svojom účte na Twitteri.

Nemecký europoslanec však nespresnil, akým spôsobom by Rusko malo na Orbána vyvíjať tlak, respektíve akým kompromitujúcim materiálom týkajúcim sa jeho osoby údajne disponuje.

Podľa agentúry Bloomberg medzičasom Orbán opäť rokoval s lídrami EÚ o sankciách uvalených na Rusko a dal najavo, že je proti sankcionovaniu Kirilla.

Na prijatie nového balíka sankcií, ktorý mal byť dokončený vo štvrtok, je potrebný súhlas všetkých členských krajín eurobloku.

Orbánova strana Fidesz bola minulý rok vylúčená z EPP, najväčšej a najvplyvnejšej politickej rodiny v Európe.

spravodajca TASR Jaromír Novak