Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Galek: Slovensko podporuje Taiwan, chce byť jeho rovnocenným partnerom

Na snímke štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ako píše agentúra AFP, návšteva slovenskej delegácie na čele s Galekom je prejavom rastúcej podpory medzinárodného spoločenstva pre Taiwan aj napriek ráznym protestom zo strany Číny.

Tchaj-pej 6. decembra (TASR) - Slovensko chce byť "rovnocenným partnerom" Taiwanu, povedal počas návštevy tejto ostrovnej krajiny štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek.

Ako píše agentúra AFP, návšteva slovenskej delegácie na čele s Galekom je prejavom rastúcej podpory medzinárodného spoločenstva pre Taiwan aj napriek ráznym protestom zo strany Číny, ktorá tento ostrov považuje za súčasť svojho územia.

"Slovensko podporuje Taiwan... Slovensko je pripravené stať sa rovnocenným partnerom, a to nielen v dobrých, ale aj v ťažkých časoch súčasnej pandemickej situácie," povedal Galek na prvom zasadnutí taiwansko-slovenskej komisie pre hospodársku spoluprácu.

"Sme veľmi radi, že európske krajiny majú veľký záujem o zlepšenie spolupráce s Taiwanom," povedala novinárom taiwanská ministerka hospodárstva Wang Mej-chua.

Delegácia vedená Galekom, ktorá má 43 členov, je najväčšou slovenskou delegáciou, ktorá navštívila Taiwan, odkedy tu bola v roku 2003 zriadená reprezentačná kancelária SR, poznamenalo taiwanské ministerstve zahraničných vecí. Delegácia pozostávajúca z predstaviteľov slovenskej vlády, podnikateľov a akademikov priletela na ostrov v nedeľu a plánuje tam počas šiestich dní pracovať na prehĺbení ekonomických väzieb medzi oboma krajinami.

Peking spravidla reaguje s podráždením diplomatické kontakty medzi taiwanskou vládou a inými krajinami. Pohoršenie Číny vyvolala v ostatnom čase aj návšteva taiwanského ministra zahraničných vecí na Slovensku a Česku, ako aj otvorenie taiwanského zastupiteľského úradu v Litve, pripomína AFP.

Peking na tento ostrovný štát zosilnil nátlak po tom, čo sa tam v roku 2016 prezidentkou stala Cchaj Jing-wen, odmietajúca tvrdenie, že Taiwan je súčasťou "jednej Číny".

V posledných mesiacoch čínske stíhačky čoraz častejšie narúšajú vzdušný priestor Taiwanu, čo vyvoláva obavy západných spojencov, ako napríklad USA či Japonska, že by Peking mohol podniknúť vojenskú inváziu na Taiwan.