Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruskí vedci objasnili fungovanie testu, ktorý potvrdzuje očkovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Gamalejovom inštitúte podľa Gincburga vyvinuli test na prítomnosť protilátok k membránovému proteínu adenovírusu Ad26 v krvi.

Moskva 3. novembra (TASR) - Riaditeľ Gamalejovho vedecko-výskumného inštitútu v Moskve Alexandr Gincburg zverejnil princíp fungovania testu, ktorý umožňuje určiť, či bol človek skutočne zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom v stredu denník Izvestija na svojej webovej stránke.

V Gamalejovom inštitúte podľa Gincburga vyvinuli test na "prítomnosť protilátok k membránovému proteínu adenovírusu Ad26 v krvi". Tento test dokáže potvrdiť, či bol človek reálne zaočkovaný, alebo si kúpil falošný certifikát o očkovaní, píše Izvestija.

Adenovírus Ad26 v ruskej vakcín Sputnik V plní funkciu "transportéra", ktorý časť genetického materiálu koronavírusu SARS-CoV-2 prenáša do buniek. Tento genetický materiál obsahuje informáciu o štruktúre hrotového proteínu vírusu.

Adenovírus Ad26 sa podľa Gincburga u ľudí vyskytuje zriedka. "Preto prítomnosť protilátok k Ad26 potvrdzuje, že sú zaočkovaní," povedal.

Osoba, ktorá tvrdí, že je zaočkovaná, no nemá spomínané protilátky, má podľa Gincburga s najväčšou pravdepodobnosťou falošný certifikát o očkovaní, píše Izvestija.