Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Gancova strana odmietla Netanjahuove podmienky pre vytvorenie vlády

Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Modrá a biela (Kachol lavan) získala v minulotýždňových parlamentných voľbách 33 kresiel v izraelskom parlamente a Likud len o jedno menej.

Jeruzalem 27. septembra (TASR) - Izraelský centristický blok Modrá a biela v piatok oznámil, že odmietol návrh premiéra Benjamina Netanjahua na vytvorenie spoločnej vlády. Premiér totiž požadoval, aby vládu viedol on sám a aby v nej boli aj jeho pravicoví a ultraortodoxní spojenci, informovala agentúra AP.

Blok Modrá a biela, vedený bývalým náčelníkom generálneho štábu izraelskej armády Bennym Gancom po rozhovoroch s Netanjahuovou stranou Likud uviedol, že "od začiatku jasne tvrdil", že vytvorenie vlády za týchto podmienok odmietne.

"Je jasné, že uvedené dve podmienky boli predložené so zámerom zatiahnuť Izrael do tretích volieb, čo vyhovuje záujmom premiéra," uvádza sa vo vyhlásení Gancovho bloku.

Modrá a biela (Kachol lavan) získala v minulotýždňových parlamentných voľbách 33 kresiel v izraelskom parlamente a Likud len o jedno menej. Ani jedna zo strán však nemá dostatočnú podporu na to, aby vytvorila väčšinovú koalíciu, na ktorú je potrebných 61 kresiel.

Netanjahu tvrdí, že o možnom vytvorení novej vlády vyjednáva z pozície lídra zoskupenia s 55 kreslami, ktoré zahŕňa aj jeho spojencov. Modrá a biela však trvá na tom, že rokuje len so samotným Likudom.

Ganc vyhlasuje, že nebude vo vláde vedenej Netanjahuom, kým premiérovi hrozia obvinenia z korupcie. Netanjahu nie je v prípade obvinenia povinný odstúpiť, podľa AP však bude čeliť tlaku, aby tak urobil.

Blok Modrá a biela odmietol aj návrh izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, ktorý by premiérovi umožnil, aby si on sám na neurčito pozastavil výkon funkcie, aby mohol čeliť trestnému stíhaniu. Vládu by podľa Rivlina v tom čase mohol viesť vicepremiér. Píše o tom na svojej webovej stránke denník The Jerusalem Post.

Prezident poveril Netanjahua, aby vytvoril novú vládu po tom, ako sa mu začiatkom tohto týždňa nepodarilo sprostredkovať dohodu medzi Netanjahuom a Gancom. Premiér má na vyriešenie situácie šesť týždňov.

V prípade, že sa to Netanjahuovi nepodarí, Rivlin môže o vytvorenie vlády požiadať Ganca. Ak neuspeje ani on, prezident môže vybrať ďalšieho zákonodarcu alebo dať návrh na uskutočnenie tretích volieb v priebehu jedného roka.

Izraelský parlament po aprílových voľbách zahlasoval za svoje rozpustenie po tom, ako sa Netanjahuovi nepodarilo vytvoriť väčšinovú koalíciu. Druhé voľby sa konali 17. septembra.