Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Garibašvili vyzval Zelenského,aby sa nemiešal do záležitostí Gruzínska

Pred budovou gruzínskeho parlamentu v gruzínskom Tbilisi sa v stredu 8. marca 2023 zhromažďujú demonštranti s vlajkami Gruzínska, Ukrajiny a EÚ. Foto: TASR/AP

Volodymyr Zelenskyj sa počas demonštrácií Gruzíncom poďakoval za to, že mávali aj ukrajinskými vlajkami a zaželal im, aby ich demokratické snahy boli úspešné.

Tbilisi 13. marca (TASR) - Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nezasahoval do vnútpolitickej situácie v Gruzínsku. Vyjadril sa tak po minulotýždňovej vlne protestov v Gruzínsku, ktorým Zelenskyj vyjadril podporu. TASR informuje v pondelok na základe správy agentúry Reuters.

Zelenskyj sa počas demonštrácií Gruzíncom poďakoval za to, že mávali aj ukrajinskými vlajkami a zaželal im, aby ich demokratické snahy boli úspešné.

"Ak osoba, ktorá je vo vojne... odpovedá na deštruktívne konanie niekoľkých tisícov ľudí tu v Gruzínsku, ide o priamy dôkaz, že táto osoba je zapojená, motivovaná spraviť niečo aj tu, (niečo) zmeniť,"
povedal Garibašvili v nedeľnom rozhovore pre gruzínsku televíziu IMEDI na margo Zelenského podpory protestov v Tbilisi.

V súvislosti s prebiehajúcim vojenským konfliktom na Ukrajine predseda gruzínskej vlády dodal: "Všetkým chcem zaželať skorý koniec tejto vojny a mier."

Garibašviliho vláda čelí podľa agentúry AFP kritike občianskych aktivistov a opozície pre údajné podnecovanie protiukrajinských nálad a odklon Gruzínska od jeho prozápadného smerovania.

Gruzínsky parlament v piatok odhlasoval stiahnutie kontroverzného vládneho návrhu zákona o zahraničných agentoch, ktorý minulý týždeň vyvolal v krajine hromadné protesty. Podľa tohto návrhu sa mali všetky organizácie, dostávajúce viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako "zahraniční agenti".

Návrh zákona narazil na odpor gruzínskej opozície aj proeurópsky orientovanej časti verejnosti. Na ich stranu sa postavila aj gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová.

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti mimovládnych organizácií a spravodajských médií, ktoré informujú o názoroch kritických voči Kremľu.