Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Gaultier už nebude využívať vo svojich návrhoch pravú kožušinu

Francúzsky módny návrhár Jean Paul Gaultier. Foto: TASR/AP

Metódy, ktoré sa používajú pri zabíjaní zvierat, sú, ako uviedol vo víkendovom interview pre televíznu stanicu Canal+, absolútne žalostné.

Paríž 12. novembra (TASR) - Renomovaný francúzsky módny návrhár Jean-Paul Gaultier rezignuje v budúcnosti na využívanie pravej kožušiny vo svojich návrhoch.

Metódy, ktoré sa používajú pri zabíjaní zvierat, sú, ako uviedol vo víkendovom interview pre televíznu stanicu Canal+, absolútne žalostné. Pravá kožušina je síce zmyselnejšia ako umelá, avšak možno nájsť aj iné prostriedky na uchovanie tepla. Kreativita je možná aj bez ubližovania zvieratám, dodal medzičasom 66-ročný módny tvorca.

Ochranári z organizácie PETA Gaultierovo vyhlásenie v pondelok privítali s tým, že jeho rozhodnutie zodpovedá súčasnosti. Väčšina ľudí by podľa ich šéfky Mimi Bekhechiovej nechcela nosiť veci zo zvierat, ktoré boli v zajatí a ktoré ubili na smrť alebo pripravili o život elektrickým prúdom, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Práve stúpenci tejto organizácie pred 12 rokmi zaútočili na jednu zo značkových predajní módneho koncernu Gaultier a protestovali tak proti využívaniu kožušiny.

Po víkende sa francúzsky návrhár zaradil medzi mnoho iných prominentných kolegov a módnych značiek, ktoré už s pravou kožušinou nepracujú, napríklad Armani, Versace, Ralph Lauren, Vivienne Westwood či Stella McCartney.