Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce Palestínčanov protestovali proti Trumpovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niekoľko desiatok tisíc demonštrantov s palestínskymi vlajkami sa v stredu zišlo v meste Gaza. Protestujúci skandovali heslá proti Izraelu a proti Trumpovmu mierovému plánu.

Gaza 1. júla (TASR) – Desaťtisíce Palestínčanov včera protestovali v pásme Gazy proti zámeru Izraela anektovať časti okupovaného Predjordánska a proti blízkovýchodnému mierovému plánu prezidenta USA Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra DPA.

Jeden z členov izraelskej vlády dnes vyhlásil, že k plánovanej anexii určite dôjde v priebehu júla. Najskôr však musí detaily izraelského plánu schváliť prezident Trump, uviedol izraelský minister pre regionálnu spoluprácu Ofir Akunis.

Niekoľko desiatok tisíc demonštrantov s palestínskymi vlajkami sa v stredu zišlo v meste Gaza. Protestujúci skandovali heslá proti Izraelu a proti Trumpovmu mierovému plánu.

Na demonštrácii vystúpil aj Jahjá Sinwár, líder islamistického hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy. Vyhlásil, že Trumpov plán storočia stroskotá na odpore palestínskeho ľudu.

Protest spoločne zorganizovalo viacero palestínskych frakcií, ktoré pohrozili, že voči anexii sa zdvihne mohutný odpor Palestínčanov.

„Tak, ako náš ľud v roku 1987 uskutočnil revolúciu a intifádu (protiizraelské povstanie), aj teraz prekvapí okupačnú mocnosť a celý svet novým bojovým vzopätím, aké nikto nečakal," povedal hovorca organizátorov protestu Saadí Ábid.

S izraelskou anexiou častí okupovaného západného brehu rieky Jordán ráta aj Trumpov mierový plán predstavený v januári tohto roka. Palestínčania ho rozhodne odmietli ako porušenie medzinárodného práva.

Trumpov plán narušil dlhodobo platný medzinárodný konsenzus o izraelsko-palestínskom konflikte. Rozhodne proti nemu pritom vystúpili aj arabskí a európski spojenci Washingtonu ako i OSN.

Izrael obsadil západný breh Jordánu spoločne s východným Jeruzalemom počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínske politické frakcie trvajú na tom, že Predjordánsko musí byť súčasťou ich budúceho štátu, ktorého hlavným mestom má byť východný Jeruzalem.