Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Okolím nemocnice Šifá v Gaze otriasol mohutný výbuch

Izraelskí vojaci ukazujú zástupcom médií podzemný tunel pod nemocnicou Šifá v Pásme Gazy v stredu 22. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrení izraelskej armády zneužívalo palestínske radikálne hnutie Hamas spomenutú sieť podzemných tunelov na teroristické ciele.

Gaza/Tel Aviv 24. novembra (TASR) - Izraelská armáda v piatok podľa vlastných vyjadrení ešte pred začatím dohodnutého prímeria zničila komplex podzemných tunelov v meste Gaza v oblasti, kde sa nachádza nemocnica Šifá. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Na niekoľkosekundovom videozázname bolo vidieť mohutný výbuch v komplexe budov, pričom najmenej jedna z viacposchodových stavieb zostala v dôsledku explózie ťažko poškodená.

Podľa vyjadrení izraelskej armády zneužívalo palestínske radikálne hnutie Hamas spomenutú sieť podzemných tunelov na teroristické ciele.

Izraelskí vojaci sú už niekoľko dní napriek masívnej medzinárodnej kritike v nasadení v nemocnici Šifá i v jej okolí, pripomína DPA. Niekoľko dní po začiatku vojenskej akcie v nemocnici bolo z nej evakuovaných viacero pacientov vrátane 31 predčasne narodených detí.

Podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) sa v budove nemocnice Šifá stále nachádza približne 250 pacientov a členov personálu.

Izraelská armáda umožnila zahraničným novinárom prístup to tunelového komplexu v areáli nemocnice ešte pred jeho zničením, píše DPA. Na záberoch a videách bolo vidieť úzky tunel s niekoľkými miestnosťami vrátane izby s rámami dvoch postelí, toalety a kuchynky.

Tunel sa nachádzal v hĺbke desiatich metrov a bol 55 metrov dlhý. V nemocnici našli podľa armády aj zbrane. Hamas poprel, že využíva zdravotnícke zariadenia na vojenské ciele, píše DPA. Izraelské tvrdenia, že Hamas používa nemocnicu Šifá ako veliace stredisko a sklad zbraní, však podporila aj vláda USA.