Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Ozbrojené krídlo Hamasu zverejnilo video s izraelskými rukojemníkmi

Rodinní príslušníci a sympatizanti rukojemníkov, ktorých odvliekli príslušníci palestínskeho militantného hnutia Hamas z Izraela do Pásma Gazy, vyzývajú na ich prepustenie na zhromaždení v Tel Avive v sobotu 16. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa izraelských médií sú na záberoch rukojemníci vo veku od 79 do 84 rokov pochádzajúci z kibucu Nir Oz, ktorý bol cieľom októbrového útoku Hamasu na Izrael.

Gaza 18. decembra (TASR) - Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok zverejnilo video, na ktorom sú podľa jeho tvrdenia traja izraelskí rukojemníci zadržiavaní v Pásme Gazy od októbrového útoku militantov na Izrael. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Na videu zverejnenom Brigádami Izaddína Kasáma s názvom "Nenechajte nás tu zostarnúť" sú traja bradatí muži sediaci na stoličkách na neznámom mieste. Jeden z nich žiada izraelské úrady, aby pracovali na ich prepustení.

Podľa izraelských médií sú na záberoch rukojemníci vo veku od 79 do 84 rokov pochádzajúci z kibucu Nir Oz, ktorý bol cieľom októbrového útoku Hamasu na Izrael.

Hovorca izraelských armády Daniel Hagari v reakcii na predmetné zábery uviedol, že ide o "video zločineckého teroru, ktoré ukazuje brutalitu Hamasu voči nevinným starším civilistom, ktorí potrebujú lekársku pomoc".

Počas týždňového prímeria v Pásme Gazy, ktoré sprostredkoval v novembri Katar, Hamas postupne prepustil 105 rukojemníkov výmenou za to, že Izrael prepustil z izraelských väzníc 240 Palestínčanov.

Podľa izraelskej armády zadržiava Hamas v Pásme Gazy naďalej asi 129 rukojemníkov. O ich prepustení v pondelok vo Varšave rokovali riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, šéf izraelskej tajnej služby Mosad David Barnea a katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Sání, napísala tlačová agentúra AP.