Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Gaza požiadala o pomoc pri hasení požiaru skládky odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Miestna samospráva sa obáva, že by sa plamene mohli rozšíriť na celú skládku a spôsobiť environmentálnu katastrofu.

Gaza 3. marca (TASR) - Predstavitelia mesta Gaza na okupovaných palestínskych územiach požiadali o pomoc pri hasení požiaru, ktorý vo štvrtok vypukol na skládke odpadu pri hraniciach s Izraelom. Podľa Gazy môže oheň horieť viacero dní a spôsobiť tak "environmentálnu katastrofu". V piatok to uviedla agentúra Reuters, informuje TASR.

Požiar sa rozhorel "na skládke odpadu južne od Gazy v blízkosti múru na hraniciach s Izraelom", uviedlo mesto. Príčina požiaru nateraz nie je známa.

"Obávame sa, že by sa plamene mohli rozšíriť na celú skládku a spôsobiť environmentálnu katastrofu," upozornila miestna samospráva, podľa ktorej tamojší hasiči nemajú dostatočnú kapacitu na to, aby dokázali požiar uhasiť sami. Mesto preto požiadalo o pomoc medzinárodné organizácie a uviedlo, že ostatné krajiny by mali Izrael vyzvať, aby uvoľnil blokádu a umožnil dodávku potrebného zariadenia na okupované územia.

Izrael od roku 1967 okupuje východný Jeruzalem a územia na západnom brehu Jordánu. V roku 2007 Izrael uvalil blokádu na pásmo Gazy po tom, ako sa tam dostalo k moci militantné hnutie Hamas. Táto blokáda obmedzuje voľný pohyb osôb a tovarov.

Palestínčania tvrdia, že táto blokáda značne obmedzila schopnosť tamojších zložiek reagovať na mimoriadne a núdzové situácie.