Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Generál Milley telefonicky hovoril so šéfom ruskej armády

Mark Milley, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Milley a Gerasimov boli v kontakte ostatný raz 11. februára, teda v čase, keď Washington upozorňoval na hroziacu inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

Washington 19. mája (TASR) - Predseda Zboru náčelníkov štábov (JCS) armády USA generál Mark Milley telefonoval vo štvrtok so svojím ruským náprotivkom, náčelníkom generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerijom Gerasimovom. Išlo o ich prvý rozhovor, odkedy ruská armáda 24. februára zaútočila na Ukrajinu, uviedlo americké ministerstvo obrany (Pentagón). TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Milley a Gerasimov diskutovali "o niekoľkých otázkach súvisiacich s bezpečnosťou", ktoré vyvolávajú obavy, uviedol bez ďalších podrobností hovorca JCS Sean Riordan.

Podľa portálu Zvezda, ktorý spravuje ruská armáda, sa telefonát uskutočnil na žiadosť Milleyho. Generáli diskutovali o "otázkach spoločného záujmu vrátane situácie na Ukrajine".

Milley a Gerasimov boli v kontakte ostatný raz 11. februára, teda v čase, keď Washington upozorňoval na hroziacu inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

Americký minister obrany Lloyd Austin 13. mája telefonoval so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojguom, ktorého vyzval, aby okamžite pristúpil k vyhláseniu prímeria na Ukrajine, pripomína AFP. Ako však neskôr uviedol hovorca Pentagónu, tento rozhovor "nevyriešil žiadne akútne problémy ani neviedol k zmene konania či rétoriky ruskej strany".