Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Generál Milley vyzdvihol úspechy Kyjeva, Rusi podľa neho zlyhávajú

Predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády generál Mark Milley hovorí počas vyhlásenia vo Washingtone 16. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Úmyselné útočenie na civilnú energetickú sieť spôsobujúce neprimerané kolaterálne škody a zbytočné utrpenie civilného obyvateľstva je vojnovým zločinom.

Washington 16. novembra (TASR) - Ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru predstavujú kampaň plnú teroru a vojnových zločinov. Vyhlásil to v stredu predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Rusko sa rozhodlo využiť čas na snahu o preskupenie svojich síl, (pričom) aplikuje kampaň teroru a maximálneho utrpenia voči civilnému obyvateľstvu Ukrajiny s cieľom poraziť morálku Ukrajincov," povedal vysokopostavený americký generál Milley.

"Úmyselné útočenie na civilnú energetickú sieť spôsobujúce neprimerané kolaterálne škody a zbytočné utrpenie civilného obyvateľstva je vojnovým zločinom," povedal Milley na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom obrany Spojených štátov Lloydom Austinom po stretnutí Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny, ktorá sa konala cez videokonferenciu.

Pravdepodobnosť, že sa Ukrajine podarí v blízkej dobe vojensky poraziť Rusko a prinútiť ho, aby sa stiahlo zo všetkých okupovaných oblastí Ukrajiny vrátane Krymského polostrova, podľa neho nie je vysoká. Dodal ale, že môže dôjsť k nájdeniu politického riešenia, ktoré povedie k stiahnutiu ruských síl.

Milley však ďalej konštatoval, že "Rusi zlyhali každý jeden raz" čo sa týka dosahovania svojich cieľov v bojoch na Ukrajine. Prehrali podľa neho strategicky, operatívne aj takticky. "O čo sa pokúsili, tam zlyhali," poznamenal v súvislosti s úsilím "ovládnuť celú Ukrajinu" na začiatku vojny, ako aj neskôr po presmerovaní ofenzívy na Donbas či so snahou ovládnuť Záporožskú a Chersonskú oblasť. Milley, naopak, vyzdvihol úspechy ukrajinskej armády.