Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Generál Skrzypczak: Poľsko sa môže cítiť bezpečne

Ukrajinskí vojaci inštalujú zničený ruský tank ako symbol vojny na námestí v Kyjeve 20. mája 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Generálny štáb tiež dodal, že bolo zničených 1361 tankov, 3343 obrnených vozidiel, 208 lietadiel, 175 vrtuľníkov a 659 delostreleckých systémov.

Varšava 2. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nebude mať dostatočné kapacity na to, aby nasledujúcich päť rokov podnikal nejaké "vojenské dobrodružstvá", takže Poľsko sa môže cítiť "bezpečne", vyhlásil vo štvrtok pre tlačovú agentúru PAP niekdajší veliteľ poľských pozemných síl generál Waldemar Skrzypczak.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v stredu oznámil, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu bolo zabitých takmer 30.700 ruských vojakov. Generálny štáb tiež dodal, že bolo zničených 1361 tankov, 3343 obrnených vozidiel, 208 lietadiel, 175 vrtuľníkov a 659 delostreleckých systémov.

Generál Skrzypczak pri hodnotení tejto ukrajinskej správy pre PAP povedal: "Putin nie je schopný začať akúkoľvek vojenskú bitku proti nikomu a nebude toho schopný nasledujúcich päť rokov – Poľsko sa môže cítiť bezpečne."

Doplnil takisto, že straty spôsobené ruskej armáde týkajúce sa výzbroje si budú vyžadovať "mnoho, mnoho rokov, aby sa obnovili".

Podľa generála Skrzypczaka "sa zámery Rusov skončili krachom" a ruské armáda "utrpela katastrofálnu porážku".