Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Generálnou guvernérkou v Kanade sa prvýkrát stala pôvodná obyvateľka

Ottawa, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Simonová na poste generálnej guvernérky nahradila Julie Payettovú, ktorá rezignovala v januári pre obvinenia z neprimeraného správania.

Ottawa 6. júla (TASR) - Novou generálnou guvernérkou a predstaviteľkou britskej kráľovnej Alžbety II. v Kanade sa v utorok stala Mary Simonová, ktorá má inuitský pôvod a je tak prvou domorodou obyvateľkou na tomto poste, informovala agentúra AFP.

"Dnes, po 154 rokoch, spravila naša krajina historický krok... Sme poctení, že sa pani Simonová stala prvou domorodou generálnou guvernérkou Kanady," uviedol kanadský premiér Justin Trudeau.

Simonová na poste generálnej guvernérky nahradila Julie Payettovú, ktorá rezignovala v januári pre obvinenia z neprimeraného správania. Ako generálna guvernérka bude Simonová zastupovať v Kanade hlavu štátu kráľovnú Alžbetu II.

Mary Simonová je bývalá novinárka a advokátka, ktorá sa zaoberala právami inuitov. V minulosti bola tiež prezidentkou hlavnej inuitskej organizácie v Kanade Inuit Tapiriit Kanatami, ako aj organizácie Inuit Circumpolar Conference, ktorá zastupuje Inuitov vo všetkých arktických krajinách.

Simonová sa stala generálnou prokurátorkou v čase, keď sa Kanada vyrovnáva so svojou koloniálnou históriou. V posledných týždňoch boli totiž objavené stovky hroboch detí pôvodných obyvateľov na pozemkoch bývalých internátnych cirkevných škôl určených pre tieto deti. Cieľom týchto škôl bola asimilácia pôvodného obyvateľstva. Nútene bolo do nich zapísaných približne 150.000 detí indiánov, Inuitov a Métisov. Žiaci sa zo strany učiteľov a vychovávateľov veľmi často stretávali s fyzickým a sexuálnym násilím, pričom cieľom takýchto zariadení bolo zbaviť ich vlastnej kultúry i materinského jazyka. Naučiť sa mali, naopak, tradície európskych kolonialistov.