Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Generálny riaditeľ MAAE je na Ukrajine, navštívi aj jadrovú elektráreň

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi hovorí na tlačovej konferencii vo Viedni. Foto: TASR/AP

Grossi bude na Ukrajine rokovať s vysoko postavenými predstaviteľmi ukrajinskej vlády a počas týždeň trvajúcej návštevy navštívi i jednu z tamojších jadrových elektrární.

Viedeň/Kyjev 29. marca (TASR) - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pricestoval na Ukrajinu. Cieľom jeho návštevy je poskytnúť neodkladnú technickú pomoc na zaistenie bezpečnosti jadrových zariadení na Ukrajine, uviedla MAAE vo svojom vyhlásení, na ktoré sa v utorok odvoláva agentúra AFP.

Ide o Grossiho prvú návštevu Ukrajiny po tom, čo sa Rusko počas svojej viac ako mesiac trvajúcej invázie zmocnilo niekoľkých jadrových zariadení vrátane Černobyľu.

Grossi bude na Ukrajine rokovať s vysoko postavenými predstaviteľmi ukrajinskej vlády a počas týždeň trvajúcej návštevy navštívi i jednu z tamojších jadrových elektrární. Vo vyhlásení nie je špecifikované, o ktorú elektráreň pôjde.

Vo svojom stanovisku, citovanom agentúrou Reuters, Grossi uviedol: "Tento konflikt už spôsobuje nepredstaviteľné ľudské utrpenie a skazu... Odborné znalosti a schopnosti MAAE sú potrebné na to, aby sa zabránilo tomu, že by to viedlo aj k jadrovej havárii."

Podľa AFP Grossiho tím na Ukrajinu priviezol zásoby "životne dôležitých" komodít vrátane monitorovacieho a núdzového vybavenia.

"Ukrajina požiadala o našu pomoc v oblasti bezpečnosti a ochrany. Teraz ju začneme poskytovať," vysvetlil Grossi.

Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy šéf MAAE vyjadril obavy z vojnového konfliktu na Ukrajine – prvého, ktorý sa odohráva v krajine s 15 jadrovými reaktormi - okrem Černobyľu, kde v roku 1986 došlo k najzávažnejšej jadrovej katastrofe v dejinách ľudstva.