Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nguyen Phu Trong vyzdvihol boj proti COVID-19

Generálny tajomník vládnucej Komunistickej strany Vietnamu (KSV) Nguyen Phu Trong. Foto: TASR/AP

Vedenie Komunistickej strany Vietnamu sa zišlo v pondelok po prvý raz od roku 2016 na celoštátnom zjazde s cieľom vybrať nových funkcionárov a vytvoriť politiku pre minimálne nasledujúcu päťročnicu.

Hanoj 26. januára (TASR) - Generálny tajomník vládnucej Komunistickej strany Vietnamu (KSV) Nguyen Phu Trong v utorok označil výrazný hospodársky rozvoj a zastavenie šírenia pandémie ochorenia COVID-19 za najväčšie úspechy svojej krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vedenie KSV sa zišlo v pondelok po prvý raz od roku 2016 na celoštátnom zjazde s cieľom vybrať nových funkcionárov a vytvoriť politiku pre minimálne nasledujúcu päťročnicu. Zjazd má trvať deväť dní.

"Naša krajina sa vyvíja rýchlo a udržateľne, čo upevňuje dôveru ľudí v KSV, krajinu i socialistický režim," povedal Trong.

V 75-minútovom príhovore pred 1600 delegátmi z celej krajiny zdôraznil generálny tajomník i stabilitu hospodárstva, udržiavanie hladiny inflácie a boj proti korupcii. Kritici podľa Reutersu však Trongov boj proti korupcii označujú za politicky motivovaný.

Predpokladá sa, že Trong (76), ktorý má za sebou už dve funkčné obdobia (od januára 2011), sa stane predsedom strany aj po tretí raz.

Generálny tajomník mal v období posledných rokov zdravotné problémy, pripomína Reuters.

Vietnam má oficiálne štyri "piliere" vedenia - predsedu komunistickej strany, prezidenta, premiéra a predsedu Národného zhromaždenia. V tejto ázijskej krajine už niekoľko mesiacov prebieha vypätý zápas o najvyššie mocenské posty.