Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Generálny tajomník NATO sa stretne s Trumpom v Bielom dome

Na snímke Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

NATO oslavuje 4. apríla 70. výročie svojho vzniku. V štvrtý aprílový deň roku 1949 podpísalo 12 krajín Európy a Severnej Ameriky v hlavnom meste USA Severoatlantickú zmluvu.

Washington 27. marca (TASR) - Prezident Spojených štátov Donald Trump prijme 2. apríla vo Washingtone generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga. V utorok večer to oznámil Biely dom, informuje agentúra DPA.

NATO oslavuje 4. apríla 70. výročie svojho vzniku. V štvrtý aprílový deň roku 1949 podpísalo 12 krajín Európy a Severnej Ameriky v hlavnom meste USA Severoatlantickú zmluvu. Pri príležitosti tohto jubilea sa 3. a 4. apríla zídu na stretnutí vo Washingtone ministri zahraničných vecí terajších 29 členských štátov Aliancie.

Biely dom uviedol, že Trump a Stoltenberg chcú na svojej schôdzke pri príležitosti 70. výročia zdôrazniť "význam NATO ako opory pre medzinárodný mier a stabilitu" a hovoriť aj o úspechoch Aliancie - okrem iného o rastúcom príspevku európskych partnerov pri rozdelení nákladov na obranu v rámci NATO. Témou budú aj nadchádzajúce výzvy pre Alianciu.

Americký prezident pravidelne obviňuje európskych spojencov, že nemíňajú dosť na obranu a väčšinu nákladov tak musí znášať americká strana. Na summite NATO vlani v lete v Bruseli dokonca Trump odmietol vylúčiť možnosť vystúpenia Spojených štátov z Aliancie, ak všetky členské krajiny rýchlo nezvýšia svoje obranné výdavky na dohodnuté dve percentá hrubého domáceho produktu.