Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvalo Irán, aby zastavil skúšky balistických rakiet

Generálny tajomník OSN Pan ki-Mun. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN vo svojej rezolúcii schválenej 20. júla 2015 okrem iného vyzýva Irán, aby nevykonával skúšky balistických rakiet schopných niesť jadrové hlavice.

New York 9. júla (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Irán, aby zastavil skúšky balistických rakiet, pretože ich vykonávanie je v rozpore s dohodou o jadrovom programe Teheránu uzavretou vlani v júli medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Vo svojej správe o dodržiavaní historickej jadrovej dohody adresovanej Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) Pan Ki-mun uviedol, že skúšky balistických rakiet, ktoré Teherán vykonáva, prispievajú k zvyšovaniu napätia na Blízkom východe.

Bezpečnostná rada OSN vo svojej rezolúcii schválenej 20. júla 2015 okrem iného vyzýva Irán, aby nevykonával skúšky balistických rakiet schopných niesť jadrové hlavice. Keď však BR OSN o skúškach iránskych rakiet v marci rokovala, Rusko vyhlásilo, že Irán rezolúciu neporušuje, pretože "výzva" nie je požiadavka.