Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Gentiloni vyzval Maďarsko, aby prehodnotilo postoj ku globálnej dani

Paolo Gentiloni, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa argumentov vládneho bloku Fidesz-KDNP by takáto daň ohrozila konkurencieschopnosť Maďarska.

Budapešť 23. júna (TASR) - Komisár Európskej únie zodpovedný za hospodárstvo Paolo Gentiloni vyzval vo štvrtok Maďarsko, aby prehodnotilo svoj odmietavý postoj ku globálnej minimálnej dani. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na komerčnú televíziu ATV.

Eurokomisár v Bruseli na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu povedal, že Európska únia sa nevzdá tejto dôležitej úlohy.

V parlamentnej diskusii o hrozbe národného veta v tejto otázke Gentiloni dodal, že smernica EÚ o zavedení globálnej minimálnej dane musí byť v Únii spoločným cieľom, ktorý je dôležitý pre ekonomiku aj spoločnosť.

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v utorok v skrátenom legislatívnom konaní odmietli zavedenie minimálnej dane z príjmu veľkých nadnárodných spoločností. Proti globálnej minimálnej dani hlasovalo 118 poslancov, 32 bolo proti a šesť poslancov sa zdržalo hlasovania.

Podľa argumentov vládneho bloku Fidesz-KDNP by takáto daň ohrozila konkurencieschopnosť Maďarska. Opozičné strany však tvrdia, že vláda premiéra Viktora Orbána sa postavila jednoznačne na stranu nadnárodných spoločností.