Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Gentiloniho vládny kabinet získal dôveru i v Senáte

Na archívnej snímke Paolo Gentiloni. Foto: TASR/AP

Gentiloni menoval priority svojej vlády, do Bruselu pocestuje s jasným postojom.

Rím 14. decembra (TASR) - Aj taliansky Senát dnes v Ríme - podobne ako Poslanecká snemovňa v utorok - vyslovil v súlade s očakávaním dôveru novej vláde premiéra Paola Gentiloniho.

Za dôveru kabinetu hlasovalo 169 senátorov, proti bolo 99 ich kolegov.

Znamená to, že 66. povojnová vláda Talianska, ktorá má 19 ministrov vrátane 11 členov predošlého kabinetu Mattea Renziho, sa môže definitívne ujať moci a začať s prácou. Všetci jej členovia zložili ešte 12. decembra večer v talianskej metropole ústavou predpísanú prísahu.

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril v nedeľu vtedajšieho šéfa diplomacie Gentiloniho zostavením novej vlády po tom, ako minulý týždeň rezignoval doterajší premiér Matteo Renzi, pretože voliči v referende 4. decembra odmietli jeho vládou navrhovanú reformu ústavy.

Opozičné strany požadujú vypísanie predčasných parlamentných volieb v krajine.

Hlava štátu by však privítala, aby parlament najskôr schválil reformu volebnej legislatívy a zladil pravidlá pre voľby do Poslaneckej snemovne, respektíve Senátu.

Gentiloni menoval priority svojej vlády, do Bruselu pocestuje s jasným postojom



Nový taliansky premiér sa už vo štvrtok predstaví po prvý raz v novej funkcii na medzinárodnej scéne, konkrétne na summite Európskej únie v Bruseli.

Ako dnes avizoval v Ríme, Taliansko tam bude prezentovať jasné stanovisko. Za neprijateľné považuje, aby Európa dávala najavo svoju prísnosť v oblasti reštriktívnej úspornej politiky, avšak bola tolerantná voči krajinám, ktoré by neprevzali svoj diel zodpovednosti v utečeneckej oblasti.



Za priority svojho kabinetu, ktorý získal v utorok dôveru v Poslaneckej snemovni a dnes aj v Senáte talianskeho parlamentu, Gentiloni označil obnovu oblasti v centrálnej časti krajiny zasiahnutej opakovane zemetraseniami, zvládnutie utečeneckej krízy, konsolidáciu bankového systému, podporu hospodárskeho rastu krajiny a vzťahy s Ruskom. Vláda navyše urobí nevyhnutné kroky pre prijatie nového volebného zákona v parlamente, vyplynulo z Gentiloniho slov. Novela volebnej legislatívy je v Taliansku potrebná i pre vypísanie predčasných volieb.

Rodák z Ríma šľachtického pôvodu vyštudoval politológiu na univerzite La Sapienza. Následne pôsobil v službách rôznych ľavicových politických subjektov, ale aj ako novinár. Od roku 2001 je členom Poslaneckej snemovne, o rok neskôr stál pri zrode strany Democrazia e Liberta - La Margherita.

V druhej vláde premiéra Romana Prodiho pôsobil v období rokov 2006-2008 ako minister spojov. V posledný októbrový deň 2014 nahradil na poste šéfa talianskej diplomacie Federicu Mogheriniovú vo vláde premiéra Mattea Renziho, svojho straníckeho kolegu z Demokratickej strany (PD), ktorý nedávno odstúpil z funkcie. Premiérom sa stal ženatý, bezdetný politik 12. decembra 2016.