Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Georgia ako druhý americký štát odložila primárky kvôli koronavírusu

Ilustračné foto. FOTO TASR - Oliver Ondráš Foto: TASR

V štáte Georgia bolo potvrdených 66 prípadov nákazy a vírus si vyžiadal už aj jednu obeť na živote.

Atlanta 15. marca (TASR) - Georgia je druhým americkým štátom, ktorý sa kvôli obavám z koronavírusu rozhodol presunúť primárky z 24. marca na 19. mája. Informovala o tom agentúra AP.

Rozhodnutie prišlo po tom, ako guvernér Brian Kemp, najvyšší volebný predstaviteľ štátu Georgia, podpísal núdzové vyhlásenie, ktoré uvoľnilo rozsiahle právomoci v boji proti pandémii choroby Covid-19. V sobotu predniesol guvernér prejav, v ktorom vyzval cirkvi, školy a iné inštitúcie, aby zvážil zrušenie veľkých zhromaždení vzhľadom k rastúcemu počtu prípadov nákazy koronavírusom v štáte.

Počet prípadov nákazy presiahol v sobotu celosvetovo 151.000, pričom v 137 krajinách sveta zomrelo 5764 nakazených. V štáte Georgia bolo potvrdených 66 prípadov nákazy a vírus si vyžiadal už aj jednu obeť na živote.

Okrem ohrozenia verejnej bezpečnosti volební predstavitelia zdôvodnili rozhodnutie odložiť primárky rizikom, ktoré vírus predstavuje pre pracovníkov volebných miestností, ktorí sú väčšinou starší.

Prvým americkým štátom, ktorý sa rozhodol preložiť primárky kvôli koronavírusu bola Louisiana, ktorá tak urobila v piatok 13. marca.

Stav núdze minulý týždeň vyhlásil už aj štát Ohio, kde momentálne evidujú piatich nakazených koronavírusom, konanie tamojších primárok však nepresunuli.