Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Gerasimov: Armáda sa sústreďuje na úplne oslobodenie Doneckej oblasti

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a veliteľ ruských ozbrojených síl, generál Valerij Gerasimov počas stretnutia s vysokými predstaviteľmi ruskej armády v Moskve 21. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Veliteľ generálneho štábu ruských ozbrojených síl poznamenal, že v bojových podmienkach prvýkrát použili aj hypersonické strely vrátane rakiet Kinžal.

Moskva 22. decembra (TASR) - Ruská armáda sa v bojoch na Ukrajine sústredí na úplne oslobodenie Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Situácia na fronte sa stabilizovala a hlavné úsilie našich jednotiek sa teraz sústreďuje na dokončenie oslobodenia územia Doneckej ľudovej republiky (DĽR)," povedal Gerasimov. Dodal, že frontová línia sa tiahne cez 815 kilometrov.

Ruská armáda "zasiahla viac ako 1300 kritických cieľov... čím výrazne znížila bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl," pokračoval.

Veliteľ generálneho štábu ruských ozbrojených síl poznamenal, že v bojových podmienkach prvýkrát použili aj hypersonické strely vrátane rakiet Kinžal. Cieľom útokov je naďalej poškodzovať dopravnú a energetickú infraštruktúru hlboko na ukrajinskom území.

Epicentrom bojov je v súčasnosti východne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorú Rusko nezákonne anektovalo, pripomína AFP. Moskva sa po sérii porážok pred príchodom zimou uchýlila k útokom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, v dôsledku ktorých sú milióny Ukrajincov bez tepla a elektriny.