Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Blahorečili kňaza Guiseppeho Puglisiho, ktorý vzdoroval mafii

Blahorečenie katolíckeho duchovného Giusepeho Puglisiho Foto: TASR/AP

Vatikánska Kongregácia pre blahorečenie a svätorečenie uznala Puglisiho vlani ako mučeníka, ktorého zavraždili z nenávisti voči viere.

Palermo 25. mája (TASR) - Talianskeho katolíckeho duchovného Giuseppeho Puglisiho, ktorý sa preslávil kázňami proti mafii a ktorého zastrelili členovia zločineckého gangu, si Vatikán uctil ako mučeníka a dnes ho blahorečil na obrade v sicílskom hlavnom meste Palermo. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Giuseppe "Pino" Puglisi bol blahorečený (beatifikovaný) v Palerme, kde pôsobil v chudobnej štvrti zaplavenej mafiánmi.

Zavraždili ho výstrelom do tyla pred jeho bydliskom 15. septembra 1993, niekoľko mesiacov po tom, čo vtedajší pápež Ján Pavol II. navštívil Sicíliu a vyzval kňazov, aby zhromaždili rady veriacich proti organizovanému zločinu.

Puglisi povzbudzoval mladých ľudí, ktorí boli často bez práce a ľahko sa nechali najať do sicílskej zločineckej organizácie Cosa Nostra, aby sa obrátili tejto mafii chrbtom. Z kňaza sa medzičasom stal symbol boja proti organizovanému zločinu.

Vražda duchovného, ktorý sa angažoval v sociálnej oblasti a usiloval sa ochrániť mladých ľudí pred organizovaným zločinom, bola považovaná za pomstu mafie katolíckej cirkvi.

Vatikánska Kongregácia pre blahorečenie a svätorečenie uznala Puglisiho vlani ako mučeníka, ktorého zavraždili z nenávisti voči viere. Pri uznaní mučeníctva sa na rozdiel od obvyklého postupu pri blahorečení nevyžaduje navyše dôkaz o zázračnom uzdravení.

Blahorečenie (beatifikácia) je posledný oficiálny krok v procese katolíckej cirkvi pred prípadnom vyhlásením za svätého.