Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gladkov: Ostreľovanie Belgorodskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť

Ukrajinská protivzdušná obrana zostreľuje dron Šáhid počas tretieho útoku ruskej armády na hlavné mesto Kyjev za posledných 24 hodín v utorok 30. mája 2023. Foto: TASR/AP

O život prišiel jeden muž, ktorý v centre pracoval ako člen bezpečnostnej služby.

Moskva 31. mája (TASR) — Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v utorok informoval, že ukrajinská armáda pri ostreľovaní zasiahla aj centrum, v ktorom boli ubytovaní evakuanti z obce Sereda. O život prišiel jeden muž, ktorý v centre pracoval ako člen bezpečnostnej služby.

Podľa britskej stanice BBC, ktorá citovala z Gladkovovho statusu na sociálnych sieťach, ďalšie dve osoby utrpeli zranenia a sú vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jeden muž má poranenú brušnú dutinu a druhý má zranený hrudník.

Gladkov vo svojich statusoch tvrdí, že ubytovacie centrum, v ktorom sa nachádzali civilisti vrátane starších ľudí a detí, ostreľovalo ukrajinské delostrelectvo.

Belgorodská oblasť leží v strednom Rusku pri hraniciach s Ukrajinou — spoločné hranice má s ukrajinskou Sumskou, Charkovskou a Luhanskou oblasťou.

Problém, ktorý predstavuje pomerne časté ostreľovanie územia Belgorodskej oblasti, Gladkov v utorok vo vysielaní ruskej štátnej televízie navrhol riešiť "pripojením Charkova" k Rusku. Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá o tom informovala, pripomenula, že ruské jednotky zaútočili na Charkov hneď v prvý deň svojej invázie na Ukrajinu, teda 24. februára 2022.

Časť Charkovskej oblasti bola vtedy obsadená; útok na samotné mesto sa však nepodaril. V septembri po ukrajinskej protiofenzíve ruské jednotky opustili takmer celú Charkovskú oblasť.

Anexia Charkovskej oblasti nebola medzi oficiálne uvádzanými cieľmi tzv. špeciálnej vojenskej operácie ruskej armády na Ukrajine.