Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Global Times: Šanghajské zdravotníctvo je na „pokraji zrútenia“

Na archívnej snímke z 29. marca 2022 obyvatelia čakajú v radoch na test na ochorenie Covid-19 v Šanghaji. Foto: TASR/AP

Šanghaj s približne 26 miliónmi obyvateľov zaznamenal tento mesiac približne 20.000 prípadov nákazy koronavírusom, uvádza agentúra DPA.

Peking 31. marca (TASR) - Zdravotníctvo v najľudnatejšom čínskom meste Šanghaj sa nachádza na "pokraji zrútenia" v dôsledku prepuknutia nákazy nového koronavírusu. Vo štvrtok to pre čínske noviny Global Times povedal nemenovaný predstaviteľ miestnych zdravotníkov. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

Vo východnej polovici Šanghaja Pchu-tung začal v pondelok najrozsiahlejší lockdown v Číne od roku 2019. Skončiť sa má v piatok, kedy sa mal začať v staršej časť mesta Pchu-si, ležiacej západne od rieky Chuang-pchu. Úrady však v tejto časti mesta začali uzatvárať niektoré oblasti už v stredu z dôvodu zhoršujúcej sa situácie.

Obyvatelia Šanghaja sú počas lockdownu povinní zostať doma a musia postúpiť dva testy na ochorenie COVID-19. Zatvorené sú všetky obchody a služby, ktoré nepatria do kritickej infraštruktúry, a nepremáva ani mestská hromadná doprava.

Tajomník výboru Komunistickej strany Číny v Šanghaji Li Čchiang povedal, že je potrebné rozšíriť testovacie kapacity a pokročiť s výstavbou zariadení na izoláciu pacientov. Vo východnej časti mesta čoskoro otvoria karanténne zariadenie s 15.000 lôžkami pre ľudí s miernymi príznakmi alebo bezpríznakových obyvateľov.

Šanghaj s približne 26 miliónmi obyvateľov zaznamenal tento mesiac približne 20.000 prípadov nákazy koronavírusom, uvádza agentúra DPA.

Čína v súčasnosti vplyvom šírenia variantu omikron zaznamenáva svoju najhoršiu vlnu nákazy. Podľa agentúry AFP sú súčasné čínske počty v celosvetovom kontexte zanedbateľné, avšak v krajine sa naďalej držia stratégie nulovej tolerancie covidu.