Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Prokurátori EÚ odsúdili agresívnu vojnu vedenú Ruskom proti Ukrajine

Na archívnej snímke z 12. mája 2022 pracovníci ministerstva pre mimoriadne situácie separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) odstraňujú trosky z poškodenej budovy divadla v obliehanom prístavnom meste Mariupol počas 78. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Prokurátori tiež vyjadrujú najväčšie obavy o ukrajinský ľud a ubezpečujú Ukrajinu a jej obyvateľov o svojej plnej solidarite.

Bratislava 13. mája (TASR) - Štátni zástupcovia, prokurátori a zodpovedajúce inštitúcie pri najvyšších súdoch Európskej únie (EÚ) dôrazne odsúdili agresívnu vojnu vedenú Ruskom proti Ukrajine a závažné trestné činy spáchané v dôsledku vojnových činov.

Vyplýva to z vyhlásenia siete prokurátorov alebo zodpovedajúcich inštitúcií pri najvyšších súdoch EÚ vydaného na 13. výročnej konferencii vo Viedni. Slovensko na fóre zastupoval prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Prokurátori vo vyhlásení vyzývajú "na okamžité ukončenie vojny a na obnovenie a zabezpečenie mieru prostredníctvom cieľavedomých rokovaní". Vyjadrujú tiež najväčšie obavy o ukrajinský ľud a ubezpečujú Ukrajinu a jej obyvateľov o svojej plnej solidarite.

"Členovia siete budú v súlade s príslušnými zákonnými požiadavkami, svojou oblasťou pôsobenia a svojimi konkrétnymi možnosťami čo najefektívnejšie podporovať ukrajinské orgány pri zhromažďovaní a zabezpečovaní dôkazov, ako aj pri vyšetrovaní a stíhaní závažných trestných činov spáchaných v rámci ozbrojeného konfliktu,"
deklarujú v dokumente.

Zhromaždenie štátnych zástupcov, prokurátorov alebo zodpovedajúcich inštitúcií pri najvyšších súdoch Európskej únie sa konalo 11. až 13. mája v Rakúsku. Podujatie je tiež známe ako Nadalova sieť.