Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécka pobrežná stráž potvrdila výstražnú streľbu na obchodnú loď

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Predstavitelia gréckej pobrežnej stráže v nedeľu uviedli, že kapitán lode nepovolil uskutočniť prehliadku na palube plavidla.

Atény/Istanbul 11. septembra (TASR) - Grécka pobrežná stráž v nedeľu potvrdila, že v sobotu vypálila varovné výstrely na loď "podozrivo" sa pohybujúcu v gréckych územných vodách v okolí ostrova Lesbos. Stráž reaguje na obvinenia Turecka zo streľby na obchodnú loď. TASR správu prevzala z agentúra DPA.

Turecké médiá v sobotu informovali, že dve lode gréckej pobrežnej stráže údajne spustili paľbu na nákladnú loď s menom Anatolian v medzinárodných vodách Egejského mora.

Predstavitelia gréckej pobrežnej stráže v nedeľu uviedli, že kapitán lode nepovolil uskutočniť prehliadku na palube plavidla. Grécke úrady následne loď Anatolian sprevádzali do neďalekých tureckých vôd. Predstavitelia dodali, že o tejto skutočnosti informovali tureckú pobrežnú stráž.

Obe grécke lode miesto incidentu opustili po tom, ako tam dorazila turecká pobrežná stráž. Turecká štátna televízia TRT zdieľala zábery strieľajúcich lodí; tieto informácie však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Vzťahy medzi Gréckom a Tureckom sú v poslednom období napäté, pripomína DPA. Ankara nedávno Atény obvinila, že "okupujú" niektoré ostrovy v Egejskom mori a grécke systémy protivzdušnej obrany S-300 sovietskej výroby zameriavajú turecké lietadlá nad týmto morom. Grécko tieto obvinenia odmieta.