Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécke ostrovy vstúpili do štrajku proti situácii s migrantmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do Grécka prišlo vlani podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) takmer 75.000 migrantov a utečencov, čo predstavuje oproti predošlému roku 50-percentný nárast.

Lesbos/Samos/Chios 22. januára (TASR) - Majitelia podnikov, úradníci ale aj bežní obyvatelia troch gréckych ostrovov - najviac postihnutých krízou okolo migrantov a utečencov - vstúpili v stredu do jednodňového štrajku. Naliehajú na vládu, aby riešila neúnosnú situáciu okolo tamojších preplnených utečeneckých táborov. Informovala o tom agentúra AFP.

Na gréckych ostrovoch Lesbos, Chios a Samos ostala v stredu zatvorená väčšina obchodov a úradov. V tamojších táboroch je situácia najkritickejšia: niektoré sú preplnené až na desaťnásobok svojej pôvodnej kapacity.

Heslo: "Chceme vrátiť naše ostrovy, chceme späť naše životy" sa podľa agentúry AP stalo hlavným sloganom protestov.

Na všetkých troch ostrovoch sa v priebehu dňa plánujú verejné protestné zhromaždenia. Tamojší regionálni predstavitelia a starostovia plánujú vo štvrtok odcestovať do Atén, aby svoje požiadavky oficiálne predložili vláde.

Do Grécka prišlo vlani podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) takmer 75.000 migrantov a utečencov, čo predstavuje oproti predošlému roku 50-percentný nárast.

Vyše 80 percent z uvedeného počtu migrantov sa doplavilo na niektorý z gréckych ostrovov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti tureckého pobrežia. Tábory na týchto ostrovoch sú preľudnené a podmienky v nich sa počas zimy ešte zhoršili, a to aj napriek snahám vlády presunúť z nich čo najviac migrantov na pevninu.

Miestni predstavitelia naliehajú na grécku vládu, aby zintenzívnila presuny migrantov na pevninu. Dožadujú sa taktiež ďalších informácií o plánoch na výstavbu nových zariadení, ktoré by sa využívali ako záchytné strediská pre migrantov zaradených do deportačného procesu.