Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Grécki aktivisti požadovali voľný prechod migrantov z Turecka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zvolaním víkendových demonštrácií aktivisti priamo reagovali na piatkovú nehodu, pri ktorej sa neďaleko tureckého pobrežia prevrátili dve lode, pričom zahynulo najmenej 46 migrantov.

Orestiada 24. januára (TASR) - Dvojdňová demonštrácia na severe Grécka, na ktorej tamojší ľavicoví aktivisti žiadali vládu, aby migrantom poskytla bezpečný priechod cez pozemné hranice s Tureckom, sa dnes skončila. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenia tamojšej polície.

Na protestnom zhromaždení, ktoré sa začalo v pohraničnom gréckom prístave Alexandrupoli, sa zúčastnilo približne 700 ľudí. Tí následne pochodovali smerom k 10,5-kilometrovému hraničnému plotu. Poriadková polícia ich však zastavila približne 200 metrov od tureckých hraníc, v pohraničnej dedine Kastanies. Aktivisti následne kričali "otvorte hranice" a viacerí pálili vlajky Európskej únie, spresnila AP.

Až k hraničnému priechodu dnes grécka polícia povolila prísť len malej skupine demonštrantov. "Nikdy nebudeme súhlasiť s touto politikou diktovanou európskymi politikmi.. ktorí zatvárajú hranice a utečencov nútia riskovať životy," vyhlásil na konci zhromaždenia jeden z jeho vodcov, Petros Constantinu.

Ľudskoprávne skupiny a miestni aktivisti totiž tvrdia, že zmienený plot ako aj početné policajné hliadky pozdĺž 200 kilometrovej grécko-tureckej hranice nútia sýrskych či iných vojnových utečencov, aby sa do Európy pokúšali dostať cez more. Pašerákom pritom platia vysoké sumy a riskujú svoje životy plavbou na chatrných lodiach.

Zvolaním víkendových demonštrácií aktivisti priamo reagovali na piatkovú nehodu, pri ktorej sa neďaleko tureckého pobrežia prevrátili dve lode, pričom zahynulo najmenej 46 migrantov.