Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Grécki aktivisti: Úrady ignorujú utečencov uviaznutých na hraniciach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa AFP v nedeľu došlo pri pokuse o prechod skupiny ľudí cez Maricu k streľbe, pričom o život prišla jedna utečenka.

Atény 20. apríla (TASR) - Grécki aktivisti v stredu obvinili miestne orgány, že si nevšímajú osud niekoľkých desiatok utečencov, ktorí uviazli na rieke Marica (grécky: Evros), ktorá oddeľuje Grécko od Turecka. Grécka rada pre utečencov (GCR) pritom ešte v pondelok požiadala o ich záchranu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Na ostrovčeku na rieke Marica uviazlo 46 osôb vrátane desiatich detí, pričom v otázke ich záchrany GCR zatiaľ nedostala od miestnych predstaviteľov nijakú odpoveď. Podobný prípad sa odohral minulý týždeň, keď grécke orgány nedokázali lokalizovať skupinu 37 utečencov a následne s nimi stratili kontakt.

GCR vyhlásila, že v priebehu tohto roka upozornila kompetentných na najmenej 230 utečencov zo Sýrie, Turecka, Afganistanu a Iraku, ktorí sa nachádzali pri Marici, pričom viackrát sa reakcie nedočkala. Dodala, že v niekoľkých prípadoch grécke úrady poslali utečencov z Turecka a Sýrie späť bez toho, aby im vôbec umožnili požiadať o azyl.

Podľa AFP v nedeľu došlo pri pokuse o prechod skupiny ľudí cez Maricu k streľbe, pričom o život prišla jedna utečenka.

Grécka vláda odmieta tvrdenia, že by štátne bezpečnostné zložky používali takéto praktiky. Jej stanovisko v marci podporil aj grécky Národný úrad pre transparentnosť (EAD), ktorý v tejto záležitosti viedol štvormesačné vyšetrovanie.

Mnohí migranti z Afriky a Blízkeho východu, ktorí utekajú pred vojnou a chudobou, si za svoj cieľ vyberajú práve Grécko. Po tom, čo v marci 2020 prekročilo turecko-grécku hranicu veľké množstvo utečencov, Grécko v dotknutej oblasti posilnilo hliadky, nainštalovalo kamery a radary a postavilo 40 kilometrov dlhý a päť metrov vysoký oceľový plot.