Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Grécki lodníci vyhlásili 48-hodinový štrajk proti úsporným opatreniam

Foto: TASR/AP

Lode a trajekty zostali zakotvené v prístavoch po celom Grécku.

Atény 10. apríla (TASR) - Grécki lodníci vyhlásili dnes 48-hodinový štrajk proti úsporným opatreniam vlády, čím narušili dopravu v krajine pred pravoslávnymi veľkonočnými sviatkami.

Lode a trajekty zostali zakotvené v prístavoch po celom Grécku. Stalo sa tak napriek výzvam cestovných kancelárií, hotelierov a poľnohospodárov, ktorí sa v dôsledku ochromenia námornej dopravy obávajú veľkých ekonomických strát.

Vplyvnú Panhelénsku asociáciu lodníkov (PNO) rozhnevali škrty v oblasti dôchodkov a zamestnaneckých výhod a zmeny v systéme zdravotného poistenia.

Vláda na pondelkovom zasadnutí zvažovala, že prijme právne kroky, ktoré by prinútili štrajkujúcich k návratu do práce. Nakoniec to však neurobila s ohľadom na blížiace sa parlamentné voľby, ktoré by sa mali uskutočniť 6. mája.

Grécko sa v marci len tesne vyhlo bankrotu, keď sa s krajinami eurozóny a Medzinárodným menovým fondom (MMF) dohodlo na dohode o pôžičke - druhej za dva roky. Tiež sa dohodlo na reštrukturalizácii dlhu s bankami a súkromnými veriteľmi.

Atény sú závislé od záchranných pôžičiek od mája 2010. Výmenou za druhý balík pomoci musela vláda ešte viac znížiť dôchodky a platy, tiež sľúbila zrušenie 15.000 pracovných miest vo verejnom sektore.