Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Grécko a Severné Macedónsko naďalej sužujú požiare a horúčavy

Na snímke hasiči sa pokúšajú uhasiť plamene lesného požiaru v dedine Ellinika na ostrove Eubója severne od gréckych Atén v pondelok 9. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Od 29. júla do 7. augusta zhorelo v Grécku približne 56.655 hektárov lesa, vyplýva z údajov Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS).

Atény/Skopje 9. augusta (TASR) - Grécki hasiči v pondelok už siedmy deň bojovali s plameňmi na ostrove Eubója, ktorý sužuje jeden z najničivejších požiarov v krajine. Oheň zničil stovky domov a tisícky obyvateľov museli opustiť svoje obydlia, informuje agentúra AFP.

Grécko i susedné Turecko zápasia s ničivými lesnými požiarmi už takmer dva týždne, kým región sužuje najväčšia vlna horúčav za uplynulých niekoľko desaťročí. V Grécku potvrdili doposiaľ dve obete, kým v Turecku zahynulo najmenej osem ľudí a desiatky ďalších hospitalizovali.

Kým väčšinu ostatných požiarov v Grécku sa podarilo stabilizovať alebo uhasiť, požiar na zalesnenom ostrove Eubója, druhom najväčšom gréckom ostrove po Kréte, stále vyvoláva veľké obavy. Na Eubóji nasadili zhruba 650 hasičov, hasenie požiaru zo vzduchu však komplikuje hustý dym a obmedzená viditeľnosť, uviedol námestník gréckeho ministra civilnej ochrany Nikos Hardalias.

Kým dážď priniesol cez víkend istú úľavu Turecku, Grécko naďalej sužujú silné horúčavy, ktorá podľa premiéra Kyriakosa Mitsotakisa aj najzarytejším pochybovačom ukazuje tvrdú realitu klimatických zmien, píše AFP.

Od 29. júla do 7. augusta zhorelo v Grécku približne 56.655 hektárov lesa, vyplýva z údajov Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS).

Podľa gréckeho spravodajského servera Ekathimerini.com oheň zničil aj najmenej dva objekty v areáli bývalej letnej rezidencie gréckej kráľovskej rodiny v Tatoi severne od metropoly Atény. Táto obľúbená turistická destinácia na ploche 2200 hektárov, kde je zhruba 40 objektov a záhrady, bola požiarom poškodená v rokoch 1916, 1945 a 1974.

S ohňom bojujú hasiči aj v Severnom Macedónsku. Podľa servera Novamakedonija.com bola situácia v pondelok najkritickejšia v okolí mesta Berovo na východe krajiny, kde pri hasení borovicových porastov okrem armády pomáhali aj hasiči z Rakúska a Slovinska.