Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Traja z desiatich Grékov vnímajú obdobie vojenskej vlády pozitívne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prívrženci ľavicových strán vnímajú vládu vojenskej junty kritickejšie ako konzervatívci.

Atény 21. apríla (TASR) - Traja z desiatich Grékov zastávajú názor, že počas diktatúry v rokoch 1967-1974 "boli veci lepšie ako dnes". Vyplýva to z prieskumu pri príležitosti 46. výročia vojenského prevratu z 21. apríla 1967, ktorého výsledky zverejnili dnes noviny Eleftherotypia.

S týmto názorom nesúhlasí 63 percent opýtaných a sedem percent sa k otázke nechcelo vyjadriť. Telefonický prieskum uskutočnila spoločnosť Metron Analysis v dňoch 16. a 17. apríla na vzorke 1001 osôb.

Prívrženci ľavicových strán vnímajú vládu vojenskej junty kritickejšie ako konzervatívci. Štyridsaťšesť percent voličov konzervatívnej strany Nová demokracia si myslí, že za diktatúry sa žilo lepšie, zatiaľ čo medzi voličmi opozičnej Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA) a komunistov (KKE) má takýto názor 24, resp. 17 percent opýtaných.

K demokracii sa najviac prikláňajú voliči dvoch menších strán koaličnej vlády - Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) a Demokratickej ľavice. V ich radoch hodnotí diktatúru lepšie len 13, resp. 12 percent účastníkov prieskumu.

Na čele vojenského režimu v Grécku stála skupina plukovníkov pod vedením Jorgosa Papadopulosa. Ich vláda sa skončila v júli 1974, keď sa junta pokúsila ku Grécku neúspešne pripojiť Cyprus, čo viedlo k tureckej invázii na tento stredomorský ostrov.