Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Grécko do konca roka zatvorí tábor pre migrantov na ostrove Samos

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové zariadenie je v súčasnosti vo výstavbe na tom istom ostrove vo vzdialenosti približne sedem kilometrov od pôvodného tábora.

Atény 28. apríla (TASR) – Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis dnes povedal, že jeho krajina do konca tohto roka zatvorí preľudnený tábor pre migrantov a žiadateľov o azyl na ostrove Samos, informovala agentúra DPA.

Mitarakis povedal, že situácia v tábore Vathy na ostrove Samos ležiacom v Egejskom mori je "veľmi zložitá" a tábor bude zatvorený.

Nové zariadenie je v súčasnosti vo výstavbe na tom istom ostrove vo vzdialenosti približne sedem kilometrov od pôvodného tábora.

Dva požiare v tábore Vathy v priebehu dvoch dní zničili desiatky stanov, prístreškov a kontajnerových domov, pripomína DPA. Polícia a hasiči sa domnievajú, že tábor podpálili samotní migranti, zrejme aby si takto vynútili svoj presun na pevninu. Polícia zatkla 22 migrantov, ktorí čelia obvineniam z podpaľačstva.

V tábore Vathy a v jeho bezprostrednom okolí žije asi 6800 ľudí, čo je niekoľkokrát viac než kapacita ubytovacích objektov.

Starosta mesta Jorgos Stanzos sa už mesiace snaží presvedčiť vládu v Aténach, aby tábor evakuovala.

Situácia na Samose je podobná ako aj na ďalších ostrovoch v Egejskom mori, ako sú Lesbos, Kos, Leros a Chios.

Grécka vláda plánovala premiestniť na pevninu viac než 2300 žiadateľov o azyl z ostrovných táborov - vrátane mnohých starších a chorých osôb -, ale vzhľadom na obavy z nákazy koronavírusom bola táto operácia odložená.