Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Grécko je už i bez správ, do ulíc vyšli pracovníci médií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Musíme sa brániť. Stovky kolegov sú nezamestnané. Ďalších už mesiace neplatia," povedal dnes ráno predseda zväzu Dimitris Trimis pre agentúru DPA.

Atény 28. mája (TASR) - Proti dopadom súčasnej krízy na médiá, požadujúc zachovanie pracovných miest a úrovne odmeňovania, sa 24-hodinovým štrajkom rozhodli protestovať dnes zamestnanci gréckych médií. Krajina pod Akropolou zostala tak bez spravodajstva.

Národná agentúra ANA, ale ani väčšina rozhlasových a televíznych staníc totiž nepriniesli ani jedinú novú informáciu alebo komuniké a ani najväčšie internetové portály svoje stránky neaktualizovali. Denníky dnes v Grécku vôbec nevyšli.

Štrajk, ktorý sa začal o 06.00 h miestneho času (05.00 h SELČ), vyhlásil odborový zväz novinárov ESIEA.

"Musíme sa brániť. Stovky kolegov sú nezamestnané. Ďalších už mesiace neplatia," povedal dnes ráno predseda zväzu Dimitris Trimis pre agentúru DPA.

Od roku 2010 v dôsledku finančnej krízy zbankrotovali dva tradičné grécke denníky (konzervatívne Apogevmatini a ľavicové liberálne Eleftherotypia). Niekoľko mesiacov nevysiela ani jedna z najväčších televízií - Alter. Väčšina súkromných gréckych televízií vysiela už len opakovania vlastných seriálov z posledného desaťročia.

Protestnú akciu podporili všetky novinárske odborové organizácie, požadujúc podpísanie dôstojných kolektívnych zmlúv a zachovanie pracovných miest.

V princípe bol štrajk povinný pre každého gréckeho žurnalistu. Na prípadných štrajkokazov môžu odbory uvaliť sankcie.