Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FOTO: Zemetrasenie na Kréte si vyžiadalo jednu obeť a 11 zranených

Na snímke vojenské nákladné auto prechádza okolo poškodenej gréckej pravoslávnej kaplnky po silnom zemetrasení v dedine Arkalochori na južnom ostrove Kréta v Grécku v pondelok 27. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Grécko leží v seizmicky aktívnej oblasti a zemetrasenia zažíva pomerne často. Väčšinou sa však zaobídu bez obetí či materiálnych škôd.

Atény 27. septembra (TASR) – Prinajmenšom jedného mŕtveho a 11 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo v pondelok ráno východnú časť gréckeho ostrova Kréta. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom informovala agentúra AFP.

„Dosiaľ je hlásený jeden mŕtvy muž a 11 ľudí je hospitalizovaných – väčšinou so zlomeninami," uviedol hovorca gréckeho národného centra pre mimoriadnu starostlivosť.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 6,0 bolo sedem kilometrov severne od dediny Thrapsano. K otrasom došlo podľa aténskeho geodynamického inštitútu o 09.17 h miestneho času (08.17 h SELČ), pričom vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov. Pocítili ich aj obyvatelia miest a obcí v okolitom regióne, uviedla agentúra AP.



Americká geologická služba USGS a Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) uviedli zhodnú predbežnú magnitúdu 6,0, zatiaľ čo aténsky geodynamický inštitút uvádzal 5,8. Oblasť následne zasiahlo aj viacero dotrasov s magnitúdou okolo 4,5.

V krétskej metropole Iraklio vybiehali obyvatelia v panike do ulíc a všetky miestne školy preventívne evakuovali. Miestne médiá informovali o materiálnych škodách, ako napríklad zrútených stenách na starých kamenných budovách vo viacerých dedinách ležiacich v okolí epicentra otrasov.

Obzvlášť silne bolo zasiahnuté bolo mesto Arkalochori ležiace veľmi blízko epicentra otrasov. Hovorca gréckeho úradu civilnej ochrany v prvotných správach informoval, že ľahšie zranenia tam utrpelo deväť ľudí. Došlo tam aj k dosiaľ jedinému hlásenému úmrtiu. Obeťou bol muž, ktorého telo záchranári vytiahli z čiastočne zrúteného kostola.

Grécka verejnoprávna televízia ERT odvysielala zábery zrútených budov v Arkalochori a okolitých dedinách ležiacich pri Irakliu. Postihnutú oblasť by mal ešte v pondelok navštíviť grécky minister pre civilnú ochranu Christos Stylianidis spoločne s expertmi.

Grécko leží v seizmicky aktívnej oblasti a zemetrasenia zažíva pomerne často. Väčšinou sa však zaobídu bez obetí či materiálnych škôd. Naposledy si tam otrasy vyžiadali jeden život a desať zranených 3. marca, keď zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo strednú časť Grécka. K silnejšiemu zemetraseniu s magnitúdou 7,0 došlo v októbri v Egejskom mori. Na gréckom ostrove Samos vtedy zahynuli dvaja tínedžeri, zatiaľ čo v Turecku zomrelo až 114 ľudí a viac ako 1000 utrpelo zranenia.