Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare ohrozujú obývané oblasti blízko Atén

Na snímke hasičské lietadlo likviduje požiar v oblasti Dionysos na severnom predmestí Atén v utorok 27. júla 2021. Foto: TASR/AP

Okrem extrémne vysokých teplôt bude situáciu naďalej komplikovať aj silný vietor.

Atény 27. júla (TASR) – Rozsiahle lesné požiare ohrozovali v utorok obývané oblasti severne od gréckej metropoly Atény. Informujú o tom agentúry AFP a DPA i spravodajský server Ekathimerini.com.

Kvôli niekoľko týždňov trvajúcemu extrémnemu suchu i silnému vetru vypuklo v Grécku v priebehu utorka viac než 50 lesných požiarov. Najnebezpečnejší vypukol v administratívnej oblasti Východná Attika, zhruba 20 kilometrov severovýchodne od Atén. Podľa miestnych predstaviteľov došlo aj k poškodeniu domov a viacero obyvateľov bolo potrebné evakuovať.

Rozsiahly požiar sa usilovalo dostať pod kontrolu pomocou hasičských lietadiel a vrtuľníkov množstvo hasičov, uviedla grécka štátna televízia.

Portál Ekathimerini.com – anglická verzia webovej stránky denníka Kathimerini – informoval aj o ďalšom požiari v zalesnenej oblasti blízko obce Kesariani na juhovýchodnom okraji Atén.

Grécka civilná ochrana v utorok vydala varovanie pred veľkým nebezpečenstvom hroziacim v dôsledku požiarov. V nasledujúcich dňoch budú niektoré časti krajiny sužovať mimoriadne vysoké teploty, ktoré sa miestami vyšplhajú nad 40 stupňov Celzia. Okrem extrémne vysokých teplôt bude situáciu naďalej komplikovať aj silný vietor.