Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na ostrove Euboia vypukol nový lesný požiar

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Grécky hasičský zbor uviedol, že do boja s plameňmi v strednej časti ostrova boli vyslané štyri hasiace lietadlá, šesť vrtuľníkov, 23 hasičov a desať hasiacich vozidiel.

Atény 13. augusta (TASR) - Nový lesný požiar vypukol v piatok na druhom najväčšom gréckom ostrove Euboia (Evvia), a to južne od oblasti, ktorú už desať dní devastujú rozsiahle lesné požiare.

Grécky hasičský zbor uviedol, že do boja s plameňmi v strednej časti ostrova boli vyslané štyri hasiace lietadlá, šesť vrtuľníkov, 23 hasičov a desať hasiacich vozidiel.

Väčšinu porastov na severe tohto ostrova spustošil jeden z najhorších požiarov v krajine, ktorý tam vypukol 3. augusta a do dnešného dňa ešte úplne nevyhasol, uvádza agentúra AP.

Lesné požiare sú v Grécku pomerne bežné, tento rok ich však vďaka obzvlášť dlhej a intenzívnej vlne horúčav vypukli v celej krajine až stovky. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis označil vo štvrtok tieto požiare za vôbec najhoršiu ekologickú katastrofu, akú Grécko zažilo za niekoľko desaťročí.
Na archívnej snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počas tlačovej konferencie v Aténach 12. augusta 2021.
Foto: TASR/AP

Vlny horúčav a rýchlo sa šíriace lesné požiare zachvátili v uplynulých týždňoch viacero stredomorských krajín, a to vrátane Turecka, v ktorom si vyžiadali osem obetí na životoch, či Talianska. Požiare zachvátili aj Alžírsko, kde si v horskom regióne obývanom Berbermi vyžiadali prinajmenšom 69 obetí.

Intenzívnejšie vlny horúčav a sucha spájané s klimatickými zmenami podnietili v lete vznik lesných požiarov aj na západe Spojených štátov a v ruskej Sibíri. Podľa vedcov je len málo pochýb o tom, že čoraz extrémnejšie počasie spôsobujú práve klimatické zmeny, uvádza AP.

Požiare v Grécku preťažili tamojších hasičov a grécka vláda žiadala o pomoc zahraničie. Približne 24 európskych a blízkovýchodných krajín do Grécka následne aj vyslalo hasičov, hasiace lietadlá i vozidlá.

Hasiči z Rumunska, Ukrajiny, Srbska, Slovenska, Poľska a Moldavska sa v piatok pokúšali uhasiť ešte stále tlejúce zvyšky najväčšieho požiaru na druhom najväčšom gréckom ostrove Euboia (Evvia), ktorý tam do dnešného dňa spustošil 50.900 hektárov porastov. V Grécku okrem neho stále vyčíňajú aj dva väčšie požiare na polostrove Peloponéz, ktoré pomáhajú gréckym hasičom uhasiť aj stovky francúzskych, nemeckých, rakúskych i českých hasičov.