Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Grécko nasadzuje pre šírenie nákazy na ostrovoch policajné hliadky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady pristúpili k tomuto kroku v čase vrcholiacej turistickej sezóny na ostrovoch ako Mykonos a Ios.

Atény 30. júla (TASR) - Grécko začalo s posilňovaním policajných hliadok na svojich ostrovoch ležiacich na juhu Egejského mora pre obavy zo šírenia nových variantov koronavírusu. Úrady pristúpili k tomuto kroku v čase vrcholiacej turistickej sezóny na ostrovoch ako Mykonos a Ios, informoval v piatok denník The Guardian.

Miestne samosprávy i grécka vláda sa obávajú, že tamojšie podniky a ubytovacie zariadenia nedodržiavajú protipandemické opatrenia. Ako uvádza The Guardian, zhruba 186 policajtov bolo nasadených na ostrove Mykonos, čo je podstatne viac v porovnaní s minuloročnou sezónou, keď ich tam hliadkovalo 56. Na ostrov Ios vo štvrtok dorazilo 30 policajtov. Okrem nich sa tam nachádzajú aj príslušníci ďalších bezpečnostných zložiek či policajti v civile.

"Prítomnosť koronavírusového variatu delta znamená, že každá krajina sa so štvrtou vlnou musí vyrovnať teraz, nie až v novembri, ako sa očakávalo," uviedol grécky minister cestovného ruchu Charis Theocharis. Podľa neho úrady znepokojuje najmä situácia v baroch a miestnych podnikoch, kde sa koncentruje veľké množstvo turistov, najmä mladých ľudí. "Snažíme sa preto zabezpečiť udržanie určitej rovnováhy," skonštatoval.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP Photo

Pre prudký nárast počtu infikovaných úrady zaviedli na ostrove Mykonos v polovici júla na týždeň päťhodinový zákaz nočného vychádzania a ďalšie obmedzenia.

Grécka vláda upozornila, že je len otázkou času, kedy úrady zavedú zákaz vychádzania aj na ostrove Ios. Už vo štvrtok varovala, že ostrovy Mykonos a Ios sú "iba krok" od toho, aby na nich úrady zaviedli prísnejšie protipandemické opatrenia. Situácia je však znepokojujúca aj na ďalších ostrovoch.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok označilo 13 gréckych ostrovov ležiacich na juhu Egejského mora za oblasti s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Cestovať na tieto ostrovy preto ECDC odporúča iba v nevyhnutných prípadoch.

Medzi týmito ostrovmi, ktoré každoročne navštívia milióny ľudí, sa nachádzajú aj známe turistické destinácie ako Santorini, Mykonos či Rodos.