Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Grécko: Odložené prvomájové štrajky a demonštrácie narušili dopravu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štrajky a demonštrácie narušili aj leteckú či trajektovú dopravu.

Atény 6. mája (TASR) - Tisíce štrajkujúcich zamestnancov a ďalších demonštrantov ochromili vo štvrtok dopravu v Aténach a iných gréckych mestách. Zhromaždili sa pri príležitosti odložených prvomájových osláv i protestov namierených proti plánovaným reformám práce, informovala agentúra AP.

Štrajky a demonštrácie narušili aj leteckú či trajektovú dopravu. Ako pripomína agentúra AP, prvomájové akcie v Grécku odložili pre oslavy pravoslávnej Veľkej noci, ktorá tento rok pripadla na rovnaký víkend ako sviatok práce.

Odbory a ľavicové opozičné strany protestovali vo štvrtok proti zmenám v tamojšom zákonníku práce, ktoré navrhla stredopravicová vláda. Tá chce okrem iného udeliť zamestnávateľom právo upravovať zamestnancom pracovnú dobu v rámci 40-hodinového pracovného týždňa.

Navrhovaná reforma podľa vlády odráža meniaci sa charakter práce, ktorý sa prejavil aj počas pandemických lockdownov. Odbory však tvrdia, že plánované zmeny ešte viac podkopú práva zamestnancov a tiež ich mzdy za nadčasy.

Odbory zastupujúce zdravotníckych pracovníkov zároveň naliehajú na vládu, aby na plný úväzok prijala viac sestričiek a lekárov, a aby poskytla finančný bonus tým, ktorí pracujú s pacientmi s chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2.

Väčšina zo štvrtkových protestov mala pokojný priebeh, v Aténach sa však malá skupina násilných demonštrantov dostala nakrátko do potýčok s políciou, píše AP.