Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Grécko otvorí súkromné pláže, dovolenková sezóna začne 15. mája

Dievča s ochranným rúškomsleduje západ slnka spolu s ďalšími v časti Little Venice (Malé Benátky) na gréckom ostrove Mykos v nedeľu 16. augusta 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Minulý mesiac grécka vláda zrušila karanténu pre návštevníkov z krajín EÚ a niektorých krajín mimo eurobloku vrátane USA či Británie.

Atény 7. mája (TASR) - Grécko v rámci uvoľňovania epidemiologických opatrení otvorí od soboty súkromné pláže. Od budúceho týždňa sa v krajine otvoria aj múzeá. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie gréckych zdravotníckych úradov o tom informovala agentúra AFP.

Uvoľnenie opatrení prichádza v čase, keď sa krajina, ktorej ekonomika je závislá od cestovného ruchu, pripravuje na oficiálne otvorenie tohtoročnej letnej turistickej sezóny. Celé Grécko sa pre turistov úplne otvorí od 15. mája, pričom ľudia budú môcť po jeho území opäť voľne cestovať.

Deň pred začiatkom dovolenkovej sezóny sa otvoria aj múzeá. Od 21. mája bude môcť obmedzený počet ľudí navštíviť vonkajšie kiná a o týždeň neskôr aj divadlá.

Grécka vláda začala s uvoľňovaním reštrikcií začiatkom apríla znovuotvorením maloobchodných predajní s výnimkou nákupných centier.

O týždeň neskôr sa otvorili stredné školy a 3. mája aj vonkajšie terasy reštaurácií a kaviarní.

Ako však AFP pripomína, príchod väčšieho počtu turistov zo zahraničia sa očakáva najskôr v júli.

Minulý mesiac grécka vláda zrušila karanténu pre návštevníkov z krajín EÚ a niektorých krajín mimo eurobloku vrátane USA či Británie. Musia sa však preukázať potvrdením o očkovaní či negatívnym testom na covid.

V Grécku doteraz zaznamenali viac ako 350.000 prípadov ochorenia COVID-19. Aspoň jednu dávku protikoronavírusovej vakcíny dostalo už vyše 3,4 milióna občanov. Oboma dávkami zaočkovali zhruba milión ľudí, píše AFP.