Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécko označilo Turecko za bezpečnú krajinu pre žiadateľov o azyl

Migrant tlačí kôš s osobnými vecami po ceste na gréckom ostrove Lesbos v piatok 11. septembra 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Napriek tlaku zo strany EÚ a Grécka však Turecko preukázalo malú chuť prijímať späť migrantov, ktorí sa dostali z jeho územia do Grécka.

Atény 7. júna (TASR) - Grécko označilo v pondelok susedné Turecko za bezpečnú krajinu, kde môže požiadať o medzinárodnú ochranu väčšina žiadateľov o azyl, ktorí odchádzajú z jeho brehov ku gréckym. Informovala o tom agentúra AP.

V spoločnom dekréte gréckych ministrov zahraničných vecí a migrácie sa uvádza, že opatrenie sa týka žiadateľov o azyl zo Sýrie, Afganistanu, Pakistanu, Bangladéša a Somálska. Podľa Grécka Turecko spĺňa všetky kritériá na preskúmanie žiadostí o azyl od týchto štátnych príslušníkov, pretože tam "im nehrozí žiadne nebezpečenstvo... pre ich rasu, náboženstvo, občianstvo, politické presvedčenie alebo členstvo v konkrétnej sociálnej skupine a môžu požiadať o azyl v Turecku namiesto Grécka".

To by teoreticky mohlo znížiť migračné toky do Grécka, ktoré je členom Európskej únie, pretože by mu to umožnilo vrátiť žiadateľov o azyl z týchto krajín do Turecka, ktoré samo o sebe má obrovskú populáciu migrantov a utečencov, poznamenala AP. Doplnila, že napriek tlaku zo strany EÚ a Grécka však Turecko preukázalo malú chuť prijímať späť migrantov, ktorí sa dostali z jeho územia do Grécka, a to napriek dohode medzi Tureckom a EÚ z roku 2016, ktorá mala zabrániť nelegálnej migrácii do EÚ.

Grécki predstavitelia uviedli, že Atény tento rok požiadali Turecko, aby prijalo späť 1453 ľudí, ale bez úspechu. Minister pre migráciu Notis Mitarachi napriek tomu označil pondelkové rozhodnutie za "dôležitý krok v boji proti nelegálnym migračným tokom", ktorý podľa neho "prinúti" Turecko, aby zakročilo proti nelegálnej migrácii a prevádzačským sieťam. Mitarachi dodal, že rozhodnutie "je plne v súlade s medzinárodným právom a zvyšuje právny arzenál Grécka proti (azylovým) žiadostiam občanov... Sýrie, Afganistanu, Pakistanu, Bangladéša a Somálska, ktorí objektívne nemajú dôvod nepovažovať Turecko za bezpečnú krajinu".

Aj keď v roku 2015 vstúpil cez Turecko do Grécka rekordný milión ľudí, ktorí sa zväčša snažili dostať do bohatších krajín EÚ, odvtedy sa toky výrazne znížili. Tento rok do Grécka dorazilo z Turecka zatiaľ vyše 3000 ľudí, väčšinou po mori. Podľa OSN išlo o 47 percent Afgancov, 15 percent Sýrčanov a deväť percent Somálčanov, dodala AP.