Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Požiar tábora Moria: Tisíce migrantov zostali bez strechy nad hlavou

Na snímke migranti utekajú z tábora Moria po druhom požiari na gréckom ostrove Lesbos 9. septembra 2020. Požiar, ktorý vypukol v noci z utorka na stredu v utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos a v jeho okolí, spôsobili migranti. Foto: TASR/AP

Približne 400 detí a mladistvých bez sprievodu v noci na štvrtok letecky previezli na grécku pevninu.

Atény 10. septembra (TASR) - Grécke úrady vylúčili možnosť, že by dospelým migrantom z požiarom zničeného utečeneckého tábora v dedine Moria povolili opustiť ostrov Lesbos, na ktorom sa toto azylové stredisko nachádza. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Približne 400 detí a mladistvých bez sprievodu v noci na štvrtok letecky previezli na grécku pevninu. Námestník gréckeho ministra pre migráciu Jorgos Kumutsakos však upozornil, že dospelí "takéto šťastie" mať nebudú.

"Ktokoľvek, kto si myslí, že sa môže dostať na grécku pevninu a potom pokračovať v ceste do Nemecka, by na to mal zabudnúť," povedal.

Vo štvrtok má na Lesbos prísť trajekt, ktorý na palubu prijme približne 1000 migrantov, píše DPA. Ďalších migrantov majú v najbližších dňoch prepraviť lode gréckeho vojenského námorníctva.

Počet ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou, nie je známy ani 24 hodín po tom, ako požiar takmer úplne zničil tábor, v ktorom žilo približne 12.600 migrantov.

Viac ako 12.000 utečencov muselo podľa DPA stráviť noc na uliciach. Niektoré európske krajiny už Grécku ponúkli pomoc.

Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis v stredu povedal, že požiar spôsobili migranti. Nespresnil však, či išlo o úmyselný čin podpaľačstva.

Polícia údajne takisto použila slzotvorný plyn, aby niektorým mladým migrantom zabránila dostať sa do hlavného mesta ostrova Lesbos.

Požiar v tábore Moria oživil v Holandsku debaty o relokácii maloletých migrantov


Požiar v utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos v Holandsku opätovne oživil politické debaty o tom, prečo holandská vláda odmieta prijať deti a mladistvých utečencov bez sprievodu dospelých z preplnených utečeneckých táborov v Grécku. Uviedol vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl.

Tábor Moria, ktorý bol v noci na stredu takmer celý zničený požiarom, je prechodným domovom pre vyše 12.000 ľudí - čo viac ako štvornásobne prevyšuje jeho kapacitu.

Európska komisia už niekoľko mesiacov koordinuje program prerozdelenia neplnoletých utečencov bez sprievodu dospelých z utečeneckých táborov v Grécku, vrátane tábora Moria, do desiatich krajín EÚ.

K dnešnému dňu bolo podľa agentúry AFP presunutých do Belgicka, Francúzska, Luxemburska, Nemecka, Írska, Portugalska a Fínska 640 migrantov.

Holandská vláda sa odmieta zapojiť do tejto kampane, čo v stredu opäť zdôraznila. Vládny kabinet trvá na svojej pozícii aj napriek výzvam miestnych úradov viacerých miest a obcí, že je možné prijať a postarať sa o 500 neplnoletých utečencov premiestnených z Grécka. Stanovisko vlády je, že Holandsko uprednostňuje pomoc priamo v teréne, finančnú pomoc či napríklad organizovanie pestúnskej starostlivosti pre deti utečencov v gréckych rodinách na území Grécka. Ministerka zahraničného obchodu Sigrid Kaagová zo štátneho rozpočtu vyčlenila jeden milión eur na pomoc pre utečencov na ostrove Lesbos.

S týmto stavom však nie sú spokojní poslanci parlamentu, ktorí si podľa DutchNews.nl na štvrtok poobede vyžiadali diskusiu zameranú na potrebu dôraznejšej podpory Holandska v prospech utečencov v Grécku. Poslanci z celého politického spektra sa zhodli na tejto téme a do pléna pozvali štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Ankie Broekersovú-Knolovú.

"Nastal čas ukázať vodcovské schopnosti a ponúknuť týmto ľuďom bezpečnosť," vyhlásil v tejto súvislosti predseda ekologickej strany Zelenej ľavice (GroenLinks) Jesse Klaver. Upozornil, že grécka vláda už celé mesiace žiada iné členské štáty o pomoc pri riešení situácie s utečencami, na čo Holandsko vôbec nereaguje.

DutchNews.nl upozornil tiež, že táto otázka rozdeľuje aj štvorčlennú vládnu koalíciu, keď liberálna strana Demokratov 66 (D66) a Kresťanská únia (CU) podporujú výzvy na privedenie 500 maloletých migrantov do Holandska, kým Kresťanskodemokratická výzva (CDA) a Ľudová strana slobody a demokracie (VVD) premiéra Marka Rutteho sú proti tomuto návrhu.