Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécko pokračuje v očkovaní osôb nad 30 rokov vakcínou od AstraZenecy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vakcinačná komisia po overení dostupných údajov odporúča pokračovať v očkovaní všetkými dostupnými vakcínami pre osoby vo veku nad 30 rokov, vrátane tej od AstraZenecy, píše sa v stanovisku.

Atény 9. apríla (TASR) - V Grécku bude pokračovať očkovanie osôb starších ako 30 rokov vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na rozhodnutie tamojšej očkovacej komisie.

"Vakcinačná komisia po overení dostupných údajov odporúča pokračovať v očkovaní všetkými dostupnými vakcínami pre osoby vo veku nad 30 rokov, vrátane tej od AstraZenecy," píše sa v stanovisku.

Riziko vážneho priebehu ochorenia COVID-19 alebo dokonca úmrtia je podľa komisie vyššie ako to, že sa u zaočkovanej osoby vytvorili veľmi zriedkavé krvné zrazeniny.

Grécko zdravotnícke úrady tak reagovali na vyjadrenie Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá v stredu oznámila, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako "veľmi zriedkavý vedľajší účinok" vakcíny od AstraZenecy. EMA však zároveň trvá na tom, že výhody očkovania touto vakcínou naďalej prevažujú nad možnými rizikami.

Doteraz v Grécku podali takmer 379.000 dávok vakcíny od AstraZenecy. Celkovo má grécka vláda zazmluvnených 1,35 milióna dávok. V Grécku sa očkuje aj vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna - týmito vakcínami tam zaočkovali už viac ako dva milióny ľudí.

Grécko viackrát za posledné týždne zaznamenalo rekordné počty nových prípadov nákazy, zároveň však bolo vykonaných aj rekordné množstvo testov, pripomína agentúra AP. Od začiatku pandémie tam zaznamenali takmer 290.000 prípadov nákazy a takmer 8700 úmrtí.

V Grécku platia karanténne opatrenia už od začiatku novembra - napriek tomu sa tam v poslednom čase zvýšil počet hospitalizovaných, pričom jednotky intenzívnej starostlivosti sú v mnohých častiach krajiny plne obsadené.