Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécko posilní armádu v obavách z otvoreného konfliktu s Tureckom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napätie sa poslednom období prehĺbilo po tom, ako Turecko začalo prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy a zemného plynu v okolí Cypru.

Atény 7. septembra (TASR) – Grécko posilní svoju armádu prostredníctvom nových zbrojných programov, rozvojom zbrojárskeho priemyslu krajiny a zvýšením príslušníkov vojenského personálu, informovala v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu gréckej vlády Steliosa Petsasa.

Patová situácia medzi Gréckom a Tureckom vyvoláva obavy v súvislosti s možným otvoreným konfliktom medzi týmito dvoma členskými krajinami NATO, pripomína AP.

Napätie sa poslednom období prehĺbilo po tom, ako Turecko začalo prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy a zemného plynu v okolí Cypru. Do oblasti Stredozemného mora medzi Cyprom a Krétou vyslali obe krajiny námorné vojenské jednotky.

Petsas povedal, že Turecko sa takmer každý deň vyhráža vojnou a dopúšťa sa voči Grécku provokačných vyjadrení. „Odpovedáme politickou, diplomatickou a operačnej pripravenosťou, odhodlaní urobiť čokoľvek, čo je potrebné na obranu našich zvrchovaných práv," povedal.

Krajina podľa gréckych médií plánuje kúpiť francúzske stíhačky typu Rafale a najmenej jednu francúzsku vojnovú loď.

Bližšie informácie k plánom o posilnení gréckej armády podľa Petsasa predstaví grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v sobotu počas každoročného prejavu o ekonomickom stave krajiny.

Mitsotakis sa má vo štvrtok stretnúť s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.