Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécko predĺži obmedzenia voľného pohybu osôb do 27. apríla

Žena s ochranným rúškom na tvári a s ochrannými rukavicami kráča okolo stánku s rybami na otvorenom trhu v Aténach 3. apríla 2020. Grécko od pondelka obmedzilo pohyb osôb na celom území krajiny v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu. Foto: TASR/AP

Grécka vláda sa obáva, že ľudia budú obmedzenia pohybu ignorovať a pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami sa presunú na vidiek či na ostrovy.

Atény 4. apríla (TASR) - Grécko v sobotu oznámilo, že o tri týždne predĺži aktuálne obmedzenia voľného pohybu osôb spojené s pandémiou nového koronavírusu. V platnosti tak budú do 27. apríla, informovala agentúra AFP.

"Sú pred nami ťažké týždne... Ak upustíme od nášho úsilia, vírus nás zničí," povedal na každodennom brífingu námestník ministra pre civilnú ochranu Nikos Hardalias.

V Grécku za posledných 24 hodín pribudlo 60 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 1673. O šesť sa zvýšil aj počet obetí, ktorých v krajine tak celkovo evidujú 68, uviedol špeciálny hovorca ministerstva zdravotníctva pre koronavírus Sotiris Tsiodras. Priemerný vek ľudí, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19, bol podľa jeho slov 74 rokov.

Grécka vláda sa obáva, že ľudia budú obmedzenia pohybu ignorovať a pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami sa presunú na vidiek či na ostrovy. Hardalias však uviedol, že pre tých, ktorí sa budú snažiť obmedzenia obísť, bude platiť "nulová tolerancia".

"Neočakávame, že ľudia budú cestovať z mestských centier na dediny... toto nie je dovolené," povedal v piatok hovorca vlády Stelios Petsas s tým, že ak to bude nevyhnutné, vláda zavedie aj prísnejšie kontroly na diaľniciach.

Na grécke ostrovy, kde je omnoho nižší počet ľudí infikovaných koronavírusom než na pevnine, budú podľa ministerstva námorníctva môcť cestovať len ľudia, ktorí tam majú trvalý pobyt.