Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Grécko predĺžilo obmedzenia pohybu v táboroch pre migrantov

Letecký pohľad na utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos. Foto: TASR/AP

Dôvody rozhodnutia ministerstvo nešpecifikovalo. V táboroch platia obmedzenia pohybu od 17. marca. Vláda ich zaviedla týždeň po rovnakých obmedzeniach platných pre celú krajinu.

Atény 22. mája (TASR) - Grécka vláda v piatok predĺžila obmedzenie pohybu v táboroch pre migrantov do 7. júna, informovala agentúra AFP.

"Opatrenia proti šíreniu COVID-19 sú pre obyvateľov prijímacích a identifikačných stredísk predĺžené," uviedlo ministerstvo pre migráciu.

Dôvody rozhodnutia ministerstvo nešpecifikovalo. V táboroch platia obmedzenia pohybu od 17. marca. Vláda ich zaviedla týždeň po rovnakých obmedzeniach platných pre celú krajinu. Tie už medzitým uvoľnila.

Koronavírusová pandémia Grécko nezasiahla v rovnakej miere ako Taliansko či Španielsko. Táto juhoeurópska krajina dosiaľ potvrdila 2853 prípadov nákazy a 168 úmrtí. Medzi migrantmi úrady hlásia iba niekoľko desiatok prípadov a žiadne úmrtie. Plošné testovania v táboroch sa však začalo až začiatkom mája.

Ľudskoprávne skupiny upozorňujú na možné porušenie práv migrantov v mene opatrení proti vírusu.

"Rozumieme, že prioritou musí byť zníženie rizík, ktoré COVID-19 predstavuje. Výnimočné opatrenia však musia byť zrušené hneď, ako znížime riziká pre verejné zdravie, a v súlade s uvoľňovaním opatrení vo zvyšku Grécka," uviedol hovorca kancelárie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Grécku.

Minulý týždeň nákazu koronavírusom potvrdili dvom migrantom, ktorí prišli týždeň predtým z Turecka. Úrady ich umiestnili do karanténneho zariadenia.

Celkovo v gréckych táboroch žije viac ako 100.000 migrantov.