Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Gréci dnes preberajú polročné predsedníctvo v EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Grécke úrady zaviedli na dnes 18-hodinový zákaz protestov.

Atény 8. januára (TASR) - Posledné dve predsedníctva Grécka v EÚ, v rokoch 1994 a 2003 boli dôležité najmä z hľadiska rozširovania únie. Uviedol to dnes počas stretnutia s európskymi novinármi v Aténach podpredseda gréckej vlády a minister zahraničných vecí Evangelos Venizelos. Zároveň dodal, že súčasné polročné šéfovanie únii sa ponesie najmä v znamení hľadania východísk z krízy.

Šéf gréckej diplomacie upozornil, že v roku 1994 sa riešila otázka vstupu Fínska, Švédska a Rakúska do EÚ a v roku 2003 stála "európska pätnástka" pred svojim najväčším rozšírením o desať nových členských krajín. Terajšie predsedníctvo Grécka, historicky už piate, sa podľa jeho slov zameriava na najpálčivejšie problémy európskych občanov, akými sú zvládnutie imigračných tokov v súvislosti s politickými udalosťami na severe Afriky či na Blízkom východe, s čím je priamo spojená aj spoločná európska námorná politika, dôraznejšia podpora politike zamestnanosti, najmä v radoch mládeže a dokončovanie procesov potrebných pre vytvorenie bankovej únie.

"Sme pripravení čeliť týmto výzvam, aj napriek tomu, že máme malý rozpočet na predsedníctvo," uviedol Venizelos.

Grécke predsedníctvo v EÚ bude jedno z najmenej nákladných predsedníctiev za posledné roky. Vláda z Atén na tento účel vyčlenila 50 miliónov eur, pričom ide o náklady týkajúce sa činnosti všetkých ministerstiev, desiatich zasadnutí pracovných skupín na úrovni expertov EÚ a rôznych reprezentačných akcií. Niektoré kultúrne akcie Gréci pripravili spolu s Talianmi, ktorí v júli preberú štafetu rotujúceho predsedníctva, a na mnohé činnosti prispeli domáci sponzori.

Vodca opozičnej strany SIRYZA bojkotuje oslavy predsedníctva EÚ
Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA), ktorá vyšla z parlamentných volieb v roku 2012 ako druhý najsilnejší politický subjekt, bojkotuje dnešný ceremoniál v Aténach, usporiadaný pri príležitosti prevzatia predsedníctva Európskej únie Gréckom.

Hovorkyňa strany agentúre DPA povedala, že jej predseda Alexis Tsipras svojou neúčasťou na slávnosti v koncertnej sále protestuje voči prioritám vládnucej koalície počas gréckeho predsedníctva.
V súvislosti s imigráciou Venizelos zdôraznil, že Grécko, ktoré má desať miliónov obyvateľov, v súčasnosti hostí na svojom území zhruba poldruha milióna utečencov z iných krajín, čo je na takú malú krajinu veľa. Zdôraznil, že v tejto otázke Grécko úzko spolupracuje s Európskou komisiou a s nadchádzajúcim talianskym predsedníctvom v EÚ (od 1. júla), lebo oba štáty čelia rovnakému náporu ilegálnych migrantov a spresnil, že ide o problém, ktorý treba riešiť na celoeurópskej úrovni, nakoľko fenomén nelegálnej migrácie nemá len humanitárny aspekt, ale ohrozuje spoločné európske hodnoty a európsku bezpečnosť.

V súvislosti s prípravou volieb do Európskeho parlamentu (EP) šéf gréckej diplomacie uviedol, že protieurópsky zamerané hnutia existujú vo viacerých členských štátoch únie a priznal, že v Grécku body u voličov tiež získavajú xenofóbne a rasisticky zamerané strany. Eurovoľby by podľa neho mali byť podnetom pre poskytnutie nových vízií európskym občanom, aby sa značka EÚ v ich očiach nestotožňovala iba s úspornými opatreniami a ich negatívnymi sociálnymi dopadmi.

V Grécku bude podľa neho toto volebné obdobie o to zložitejšie, že Grékov čakajú aj miestne a regionálne voľby, do ktorých si voliči premietnu všetky svoje frustrácie a nespokojnosť, čo môže mať dopad aj na výsledok eurovolieb.